HomevestiPapa: Tko traži Boga, nalazi ga u malenima

Papa: Tko traži Boga, nalazi ga u malenima

Tko traži Boga, nalazi ga u malenima, u potrebitima: ne samo u dobrima, već i u brizi i ohrabrivanju bolesnika, poniženih, zatvorenika, migranata, zatvorenika, rekao je papa Franjo u svom nagovoru uz nedjeljni Angelus.

Tumačeći Gospodinove riječi: “Tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući“, Papa je rekao kako učenik mora ne samo služiti malenima, već prepoznati sebe malenim. Znati da smo maleni, znati da nam je potrebno spasenje, prijeko je potrebno za prihvaćanje Gospodina. To je prvi korak da mu se otvorimo. Često to zaboravljamo. U blagostanju imamo iluziju da smo sami sebi dovoljni, da ne trebamo Boga. To je prijevara, jer svatko od nas je biće u potrebi, svatko je malen.

Tko traži Boga, nalazi ga u malenima, u potrebitima: ne samo u dobrima, već i u brizi i ohrabrivanju bolesnika, poniženih, zatvorenika, migranata, zatvorenika, rekao je.

Prepoznati se u životu malenima polazište je da postanemo velikima. Kad bolje razmislimo, ne rastemo toliko na temelju uspjeha i stvari koje imamo, već prije svega u trenucima borbe i krhkosti. U potrebi sazrijevamo; otvaramo svoja srca Bogu, drugima, smislu života. Kad se osjećamo malenima pred problemom, križem, bolešću, kad proživljavamo kušnju i samoću, nemojmo se obeshrabriti. Maska površnosti pada i ponovno se javlja radikalna krhkost: to je naš zajednički temelj, naše blago, jer kod Boga slabosti nisu prepreke, već mogućnosti, primijetio je Papa.

Nakon što je s vjernicima izmolio Anđeo Gospodnji Papa se spomenuo žrtava pobune u zatvoru u Guayaquil u Ekvadoru te molio za mir u Myanmaru.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: