Homeporuke i poslanicePapa: Tko zaboravi smrt, već počinje umirati

Papa: Tko zaboravi smrt, već počinje umirati

Na slici: Papa Franjo – isječak iz videoporuke

Papa Franjo se videoporukom obratio sudionicima IV. međunarodnog susreta mladih koji su u Meksiku organizirale obrazovne mreže „Scholas Occurrentes“ i „World Ort“

Kultura koja zaboravlja smrt počinje umirati u sebi. Tko zaboravi smrt, već je počeo umirati – istaknuo je papa Franjo u videoporuci povodom IV. međunarodnog susreta mladih koji je u četvrtak završio u Mexico Cityju, a organizirale su ga obrazovne mreže „Scholas Ocurrentes“ i „World Ort“. Sveti je Otac, među ostalim, kazao da se sa životom događa slično kao i s riječima koje se rađaju u tišini i u njoj završavaju, dopuštajući nam tako da osluhnemo njihovo značenje.

Možda to zvuči pomalo paradoksalno, ali smrt je ta koja oživljuje život – rekao je Papa te objasnio – Kraj nam omogućuje da napišemo priču, da naslikamo sliku, da se dvoje ljudi zagrli. Možda bismo trebali obratiti pažnju na svaku malu završnicu u svakodnevnom životu. Ne samo na završetak jedne priče, za koji nikad ne znamo kada će doći, već i na završetak svake riječi, svake tišine i svake stranice koja se napiše.

Smrt nas podsjeća kako ne možemo sve biti i sve razumjeti. Ona je pljuska iluziji o našoj svemoći – istaknuo je Sveti Otac i napomenuo – Uči nas povezati se tijekom života s otajstvom. Uči nas kako oduvijek i zauvijek postoji netko tko nas podržava, prije i nakon završetka. Tri smrti ispunjaju naš život ispražnjavajući nas: smrt svakog trenutka, smrt ega i smrt svijeta koji uzmiče pred novim svijetom – rekao je papa Franjo i zaključio – Ako smrt nema zadnju riječ, to je zato što smo u životu naučili umirati za drugoga.

Napomenimo na kraju da je na IV. međunarodnom susretu mladih, održanom od 28. do 31. listopada, sudjelovalo više od 250 predstavnika iz 60 gradova diljem svijeta. Jedan od organizatora susreta je „Scholas Occurrentes“, međunarodna organizacija papinskoga prava koju je 2015. godine utemeljio papa Franjo. Prisutna je u 190 zemalja, s ukupno 500.000 škola i obrazovnih mreža svih vjerskih denominacija, a njezin je cilj kroz obrazovanje promicati kulturu susreta.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: