Homeporuke i poslanicePapa: Treba moliti kako bi jedinstvo prevladalo nad sukobima

Papa: Treba moliti kako bi jedinstvo prevladalo nad sukobima

Na općoj audijenciji održanoj u biblioteci Apostolske palače, Papa je govorio o Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana, te istaknuo da je u ovo vrijeme velikih nevolja hitno potrebno staviti na stranu partikularizme kako bi se dala prednost općem dobru. Ogovaranje je – istaknuo je – oružje koje je đavlu najviše na dohvat u svrhu razdvajanja kršćanske zajednice, obitelji, prijateljstava; dok nas Duh Sveti, naprotiv, uvijek nadahnjuje na jedinstvo

Vlastitim životom svjedočiti jedinstvo, u današnjim nevoljama moliti kako bi se na stranu stavili partikularizmi i prednost dala općem dobru, ustrajati u ljubavi bez nepovjerenja i ne umarajući se, kako bi se nastavio započeti hod – putovi su koje je papa Franjo istaknuo u katehezi na današnjoj općoj audijenciji, održanoj u biblioteci Apostolske palače, na kojoj je govorio o Molitvenoj osmini koja je započela 18. januara, a završit će 25. januara. Papa se osvrnuo na skandal podjela među kršćanima, koje se nalaze i u ljudskom srcu i u neslozi koju je posijao „divizor“, Sotona. Njegovo je najmoćnije oružje ogovaranje koje razdvaja obitelj, prijatelje i kršćansku zajednicu – dodao je Papa.

Drugačiji je Božji put; uzima nas takve kakvi jesmo, voli nas, ali takve kakvi jesmo, različiti, grješnici, i uvijek nas potiče na jedinstvo – istaknuo je. Možemo se stoga upitati potičemo li na mjestima na kojima živimo sukobe ili se borimo za jačanje jedinstva oruđem koje nam je Bog dao – molitvom i ljubavlju. Konfliktnost se uvijek širi brbljanjem, ogovaranjem drugih. Ogovaranje je najdostupnije oružje koje ima đavao kako bi podijelio kršćansku zajednicu, kako bi podijelio obitelj, prijatelje, kako bi uvijek dijelio. Duh Sveti nas, naprotiv, uvijek nadahnjuje na jedinstvo – istaknuo je Papa.

Podsjetivši na Isusove riječi na Posljednjoj večeri, „da svi budu jedno“, papa Franjo je primijetio da Gospodin nije naredio jedinstvo, nego je molio Oca za nas, da budemo samo jedno. To znači da za ostvarenje jedinstva nismo dovoljni mi, sa svojim snagama. Jedinstvo je prije svega dar – istaknuo je – milost koju valja tražiti molitvom.

Jedinstvo je također teško očuvati u nama samima i često se korijen brojnih podjela koje postoje oko nas – među pojedincima, u obitelji, u društvu, među narodima, pa i među vjernicima – nalazi u nama – rekao je Papa te dodao da je to osjećao i sveti Pavao, a Drugi vatikanski sabor je to potvrdio. Dakle, rješenje za podjele nije u suprotstavljanju nekomu, jer nesloga stvara novu neslogu. Pravo rješenje započinje tražeći od Boga mir, pomirenje, jedinstvo.

To prije svega vrijedi za kršćane; jedinstvo se može postići jedino kao plod molitve. Nisu dovoljna diplomatska nastojanja i akademski razgovori. Isus je to znao i otvorio je put, moleći. Naša je molitva za jedinstvo tako ponizno sudjelovanje, puno povjerenja, u molitvi Gospodina koji je obećao da će svaku molitvu izrečenu u Njegovo ime, Otac poslušati (usp. Iv 15,7).

Stoga se možemo upitati: „Molim li za jedinstvo?“. To je Isusova želja, ali ako razmislimo o nakanama za koje molimo, vjerojatno ćemo primijetiti da smo malo, ili možda nismo nikada, molili za jedinstvo kršćana. Međutim, o njemu ovisi vjera u svijetu. Gospodin, naime, traži jedinstvo među nama „da svijet uzvjeruje“ (Iv 17,21). Ali, svijet će povjerovati jedino ako naš život bude svjedočanstvo ljubavi koja nas ujedinjuje i čini nas bliskima svima – napomenuo je Papa te dodao – U ovo vrijeme velikih nevolja, molitva je još potrebnija kako bi jedinstvo prevladalo nad sukobima. Hitno je potrebno staviti na stranu partikularizme da bi se poduprlo opće dobro, a za to je bitan naš dobar primjer. Bitno je da kršćani nastave hod prema punom vidljivom jedinstvu.

Papa Franjo priznaje napredak postignut na putu jedinstva kršćana, ali istodobno potiče vjernike da ustraju u ljubavi i molitvi, bez nepouzdanja i ne umarajući se, jer više nema povratka. Moliti znači boriti se za jedinstvo. Boriti se, – istaknuo je – jer je naš neprijatelj, đavao, onaj koji razdvaja. (…) On uvijek dijeli, jer mu to odgovara. On potiče podjelu, posvuda i na sve načine, dok Duh Sveti uvijek vodi u jedinstvo. Đavao nas obično ne iskušava u visokoj teologiji, nego u slabostima braće. Lukav je; uvećava tuđe pogrješke i nedostatke, sije neslogu, potiče kritiku i stvara frakcije. Nasljedovati Gospodina, naprotiv, znači ići putom jedinstva koje pobjeđuje konfliktnost.

„Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“, tema je Molitvene osmine za jedinstvo kršćana; dakle – istaknuo je Papa – korijen je zajedništva Kristova ljubav koja nam daje da nadvladamo predrasude kako bismo u drugomu vidjeli brata i sestru koje valja uvijek voljeti. Tako otkrivamo da su kršćani drugih vjeroispovijesti, sa svojom tradicijom, sa svojom poviješću, darovi Božji; darovi prisutni na teritoriju naših biskupijskih i župnih zajednica. Počnimo moliti za njih i, kada je to moguće, zajedno s njima. Na taj ćemo način naučiti ljubiti ih i cijeniti – istaknuo je papa Franjo te na kraju poželio da molitva, duša čitavoga ekumenskog pokreta, bude polazna točka kako bismo pomogli Isusu ostvariti njegov san: da svi budu jedno.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: