HomevestiPapa u apelu za Siriju: Moglo bi doći do humanitarne katastrofe

Papa u apelu za Siriju: Moglo bi doći do humanitarne katastrofe

Na slici: Život u šatoru izbjegle sirijske djece  (AFP or licensors)

Na kraju podnevnoga nagovora papa Franjo je uputio snažan apel za Siriju, ponovno pozivajući međunarodnu zajednicu da se zauzme na području diplomacije i pregovora kako bi se zaštitili ljudski životi

Vrlo je velika zabrinutost pape Franje zbog događaja u Siriji. Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa se osvrnuo na – kako je rekao – uznemirujuće vijesti koje dolaze iz toga kraja, te izrazio bojazan da bi moglo doći do humanitarne katastrofe. Stoga je pozvao sve sudionike uključene u sukobe da ne štede napore ponajviše kako bi se zaštitili životi nedužnih ljudi.

To žalosti, – rekao je Papa – što još uvijek pušu vjetrovi rata i što stižu uznemirujuće vijesti o opasnosti od moguće humanitarne katastrofe u voljenoj Siriji, u pokrajini Idlib. Ponovno upućujem snažan apel međunarodnoj zajednici i svima koji su uključeni u ta zbivanja da iskoriste instrumente diplomacije, dijaloga i pregovora, u poštovanju Međunarodnoga humanitarnog prava i u svrhu zaštite životā civilā – potaknuo je papa Franjo.

Prošlih su dana i Ujedinjeni narodi govorili o mogućnosti humanitarne krize, u slučaju napada u Idlibu, u sjeverozapadnom dijelu Sirije, uporištu pobunjenikā. U istoimenom bi gradu, naime, moglo doći do konačnoga sukoba s trupama iz Damaska, koje podupiru Rusija i Iran. Već se danima sirijske snage i njihovi saveznici pripremaju za napad na pobunjenike koji su se – prema izvještavanju snaga iz Damaska – zabarikadirali na tom području također s militantima povezanima s Al Qaedom.

Na diplomatskom se planu radi kako bi se pronašlo rješenje među sukobljenim stranama i njihovim saveznicima, i kako bi se u toj pokrajini uspostavili humanitarni koridori. U Teheranu bi se 7. septembra trebali ponovno susresti predstavnici Irana, Rusije i Turske, te nastojati pronaći rješenje. Iran i Rusija zagovaraju konačni udarac na džihadiste, dok se Turska, koja se ne slaže sa Sjedinjenim Američkim Državama, protivi tomu bojeći se novoga vala izbjeglica na svojem teritoriju.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: