HomevestiPapa u govoru Rimskoj kuriji: Veliki skandali u Crkvi, ali svjetlo je jače od tame

Papa u govoru Rimskoj kuriji: Veliki skandali u Crkvi, ali svjetlo je jače od tame

Na slici: Papa Franjo s članovima Rimske kurije u prigodi čestitanja Božića; 21. decembra 2018.  (AFP or licensors)

Papa Franjo je danas u Vatikanu primio članove Rimske kurije u prigodi tradicionalnoga božićnoga čestitanja, te se u govoru osvrnuo na nevolje Crkve, kao što je zlostavljanje maloljetnika, ali i na brojne mučenike i tihe svjedoke Evanđelja koji osvjetljavaju tamu čovječanstva

Na početku i na kraju govora Papa je istaknuo da Božić potvrđuje kako velika zla koja učine neki pojedinci neće nikada moći zasjeniti sve dobro koje Crkva besplatno ostvaruje u svijetu. Jer, – objasnio je – Božić nas svake godine podsjeća da će Božja svjetlost nastaviti sjati unatoč našoj ljudskoj bijedi, te da svi grijesi, padovi i zlo koje su učinili neki sinovi Crkve, neće nikada moći potamniti ljepotu njezina lica; štoviše, pokazuju da je njezina snaga u Isusu Kristu, Spasitelju svijeta.

U nemirnom svijetu lađa Crkve je proživjela i živi teške trenutke, pogođena olujama i uraganima; neki su izgubili pouzdanje u nju i počeli ju napuštati; drugi pak, zbog straha, interesa, ili nekih skrivenih namjera, pokušali su udariti njezino tijelo povećavajući rane; a neki ne skrivaju zadovoljstvo gledajući ju kako je pogođena – primijetio je Papa. Međutim, – dodao je – mnogi se i dalje drže nje, sigurni da ju vrata paklena neće nadvladati. Doista, nijedan ljudski čin ne može spriječiti svitanju božanske svjetlosti da se ponovno rodi u srcu ljudi.

 

Snažno zauzimanje Crkve da zlostavljače preda pravdi

Papa je ove godine u govoru mnogo prostora posvetio temi seksualnoga zlostavljanja maloljetnikā koje su počinili članovi klera, ali i zloporabe savjesti i moći. Crkva će učiniti sve potrebno kako bi predala pravdi one koji su počinili zlostavljanje, a koji često – primijetio je – iza ljubaznosti i anđeoskoga lica skrivaju okrutnoga vuka. I Crkva je žrtva te nevjernosti i tih pravih kažnjivih djela utaje.

Crkva neće nikada nastojati skriti ili podcijeniti nijedan slučaj. Ne može se zanijekati da u prošlosti neki odgovorni, zbog nepromišljenosti, nevjerice, nespremnosti, nedostatnoga iskustva ili duhovne i ljudske površnosti, u brojnim slučajevima nisu reagirali dovoljno ozbiljno i brzo. To se više nikada ne smije dogoditi. To je izbor i odluka cijele Crkve – istaknuo je papa Franjo.

Spomenuvši susret s predsjednicima biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, koji će se održati u veljači sljedeće godine u Vatikanu, a na kojemu će se nastojati počinjene pogreške pretvoriti u prigodu za iskorjenjivanje toga zla iz tijela Crkve, ali i iz društva, Papa se upitao, ako je to veliko zlo pogodilo čak neke posvećene službenike, koliko ono može biti duboko u našim društvima i našim obiteljima? Crkva se stoga neće ograničavati kako bi se izliječila, ali će nastojati suočiti se s tim zlom koje uzrokuje polaganu smrt mnogih osoba, na moralnoj, psihološkoj i ljudskoj razini.

 

Hvala medijima i poziv zlostavljačima da se predaju ljudskoj pravdi

Sveti je Otac, među ostalim, zahvalio djelatnicima u medijima koji su bili pošteni i objektivni i koji su nastojali – kako je rekao – raskrinkati te vukove i dati glas žrtvama. Podsjetivši potom na lik kralja Davida i njegovo udaljavanje od Boga, Papa je potaknuo na pomoć Svetoj Majci Crkvi da prepozna i razlikuje optužbe od kleveta, te one koji zlostavljaju maloljetnike pozvao da se obrate, predaju ljudskoj pravdi i pripreme na Božju. Pritom je podsjetio na Isusove riječi: “Tko sablazni jednoga od ovih najmanjih koji vjeruju u mene, bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku”. Skandali su neizbježni, ali jao čovjeku zbog kojega se dogodi skandal – istaknuo je Papa.

 

Novi Neroni danas ugnjetavaju kršćane

Među nevoljama, osim zlostavljanja, Papa je spomenuo migrante koji se susreću sa smrću ili zatvorenim vratima; zatim odrasle i pogotovo djecu koji svakoga dana umiru zbog nedostatka vode i hrane; nasilje nad slabima i nad ženama; ratove; nedužnu krv koja se prolijeva svakoga dana; osobe koje se muči u policijskim postajama, zatvorima ili izbjegličkim kampovima. Naše je doba novo razdoblje mučenika kojemu se ne vidi kraj – rekao je Sveti Otac.

Stalno se rađaju novi Neroni koji ugnjetavaju vjernike samo zbog njihove vjere u Krista – napomenuo je Papa. Množe se nove ekstremističke skupine uzimajući na nišan crkve, bogoštovna mjesta, svećenike i jednostavne vjernike. Koliko kršćana na mnogim krajevima svijeta još i danas živi pod teretom progona, marginalizacije, diskriminacije i nepravde! Unatoč tomu i dalje hrabro idu u smrt kako ne bi zanijekali Krista.

S druge strane, Papa je podsjetio i na herojski primjer mučenika i vrlo brojnih dobrih Samarijanaca, među kojima ima mladih, obitelji, karitativnih i dragovoljačkih pokreta, brojnih vjernika i posvećenih osoba. Međutim, sve to ne pomaže da se zaboravi protusvjedočanstvo i skandali nekih sinova i službenika Crkve – primijetio je Sveti Otac.

 

Oni koji iznevjeravaju zvanje sijući razdor

Među nevoljama Papa je spomenuo i nevjernost onih koji iznevjeravaju svoje zvanje, koji se kriju iza dobrih namjera kako bi zadali udarac braći i posijali razdor i podjele. Stoga je pozvao sve da se bore protiv duhovne korupcije u kojoj na kraju sve izgleda dopušteno: prijevara, kleveta i brojni istančani oblici autoreferencijalnosti.

 

Brojni tihi svjedoci Evanđelja

Papa se u govoru osvrnuo i na radosne trenutke protekle godine, kao što je sinoda posvećena mladima i reforma Kurije. Osim toga, spomenuo je i nastojanje oko transparentnosti u gospodarstvu, zatim nove svece i blaženike, te „dragulje“ koji u svijetu zrače nadu, kao što je to 19 alžirskih mučenika.

 

Božić – trebamo otvoriti srce pravom svjetlu, Kristu

Na kraju je Papa istaknuo da snaga bilo koje institucije nije u tomu što ju čine savršeni ljudi, nego u njezinoj volji da se stalno pročišćava. Stoga je potaknuo sve da otvore srce pravom svjetlu, Kristu, svjetlu dobra i ljubavi koja nadvladava zlo i mržnju i pobjeđuje smrt. Božić daje sigurnost da je snaga Crkve i naš svakodnevni rad, često skriven, u Duhu Svetomu koji ju vodi i štiti kroz stoljeća, preobličujući grijehe u prigode za praštanje, padove za obnovu, te zlo za pročišćenje i pobjedu – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: