HomevestiPapa: U Libanonu crkva posvećena svetom papi Ivanu XXIII. svjedoči mir

Papa: U Libanonu crkva posvećena svetom papi Ivanu XXIII. svjedoči mir

Na slici: Talijanski vojni odrinarij, nadbiskup Santo Marcianò i talijanski vojnici

Talijanski je vojni ordinarij, nadbiskup Santo Marcianò potaknuo talijanske vojnike da traže jedinstvo između zakona i ljubavi

Novo mjesto bogoslužja neka bude neprestani poziv na susret s Gospodinom u intimnoj molitvi kako bismo je svjedočili u svakodnevnom životu, postajući svjedoci mira i bratstva – napisao je papa Franjo talijanskom vojnom ordinariju nadbiskupu Santu Marcianòu u brzojavu koji je potpisao njegov državni tajnik, kardinal Pietro Parolin povodom jučerašnjega otvaranja nove crkve. Naime, crkva koja je posvećena Ivanu XXIII. i pastoralni prostor uz nju Mariji Kraljici Karmela, nalaze se u vojnoj bazi u Libanonu.

Papa je čestitao sudionicima slavlja, izražavajući poštovanje tom značajnom ostvarenju. Tim je osjećajima Vrhovni svećenik zajamčio da će ih se sjećati u molitvi te im rado poslao poseban apostolski blagoslov. Crkva je izgrađena uz sudjelovanje svih kršćanskih konfesija zajedno sa šiitskim i sunitskim muslimanima. Prije samo 65 godina nadbiskup je Roncalli, kao papinski poslanik, otputovao u Libanon kako bi okrunio „Mariju Kraljicu Libanona“, podsjetivši također na iskustvo zajedništva i mira uspostavljenih u ono vrijeme u nazočnosti patrijarha i biskupa raznih obreda: maronitskoga, grčkoga, sirskoga, kaldejskoga, koptskoga i latinskoga.

Danas se papa Ivan XXIII. vraća u Libanon kao svetac i zaštitnik talijanske vojske. Papa mira dolazi u taj svoj dom i želi da shvatimo koliko je odgovornosti za mir povjereno oružanim snagama – rekao je nadbiskup Santo Marcianò u propovijedi na misi posvete crkve. Nadbiskup je istaknuo nove vrste sukoba koji zahtijevaju sve više ujedinjenu i kompetentnu međunarodnu zaštitu, ali sve pažljiviju u suzbijanju logike mržnje i osvete, moći i ugnjetavanja, isključivanja i povrede ljudskog dostojanstva.

Radi se o logici koja je, po mišljenju nadbiskupa Marcianòa, sposobna potaknuti svjetske ratove i nutarnje sukobe, kriminal i fundamentalistički terorizam koji danas siju strah i smrt. Podsjetivši da je sveti papa Ivan XXIII. bio vojni kapelan i apostolski nuncij na Bliskom Istoku, nadbiskup Marcianò je zaključio da je sveti papa Ivan došao poučiti njihova srca kako bi kao mirotvorci mogli graditi i upućivati na putove pomirenja u mirnom i marljivom suživotu među kulturama, rasama i religijama.

Talijanski je vojni ordinarij potom potaknuo vojnike prisutne na slavlju da traže jedinstvo između zakona i ljubavi. Jedinstvo koje je uvijek moguće i sve više potrebno u našem svijetu koji se često skriva u legalizmu koji je nemilosrdan i isključuje, ili u nestvarnom pacifizmu i daleko od potreba najslabijih – rekao je nadbiskup Marcianò i istaknuo Crkvu kao dom za vojnike kršćane, no i za mnoge muškarce, žene i djecu koje u svojoj službi susreću i brane, ali i za braću drugih kultura i religija koje prihvaćaju.

Osvrćući se na međunarodnu vojnu mirovnu misiju u Libanonu UNIFIL, nadbiskup ju je opisao kao dom među kućama ljudi koji želi pomoći toj naciji. Zatim ih je potaknuo da usmjere pozornost na mirovni proces koji je obilježen teškoćama i nadom i na mjesto, to jest misiju, u kojoj se nastoji čuvati i promicati mir, zahvaljujući suradnji među vojskama raznih zemalja, s različitim kulturama i religijama. Svi ste radili zajedno pripremajući ovu crkvu i svi svakodnevno radite zajedno pomoću dijaloga koji se udiše u vjerskoj stvarnosti Libanona i zajedničkim traganjem za mirom koji je povlašteni put zajedništva – zaključio je talijanski vojni ordinarij, nadbiskup Santo Marcianò.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: