Homeporuke i poslanicePapa u podnevnom nagovoru: Betlehemska radost i smrt svetoga Stjepana nisu u opreci

Papa u podnevnom nagovoru: Betlehemska radost i smrt svetoga Stjepana nisu u opreci

Papa Franjo na prozoru Apostolske palače tijekom podnevnoga nagovora; 26. decembra 2018.  (AFP or licensors)

U Crkvi se danas slavi sveti Stjepan koji je – rekao je Papa – prvi slijedio tragove božanskoga Učitelja; preminuo je povjeravajući svoj život Bogu i praštajući svojim progoniteljima

Nije neobično povezivati spomen na svetoga Stjepana i Isusovo rođenje – papa Franjo je to jasno istaknuo u jučerašnjem podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, na blagdan prvoga mučenika Crkve koja se rađala. Sveti Stjepan je bio prvi koji je mučeništvom slijedio tragove božanskoga Učitelja; preminuo je kao Isus, povjeravajući svoj život Bogu i praštajući svojim progoniteljima.

Poziv za nas

Stjepanovo je ponašanje – istaknuo je Papa – poziv upućen svakomu od nas, da s vjerom iz Gospodinovih ruku primimo ono što nam život priprema, ono pozitivno, ali i negativno. Pouzdanje u Boga pomaže nam prihvatiti teške trenutke i živjeti ih kao prigodu za rast u vjeri i za izgradnju novih odnosa s braćom. Riječ je o tomu da se prepustimo u ruke Gospodina, za kojega znamo da je Otac bogat dobrotom prema svojoj djeci.

Stjepanovo ponašanje

Prvi mladi mučenik u povijesti Crkve, osim što je, poput Isusa, povjerio svoj život Bogu, oprostio je svojim progoniteljima i molio se za njih. To nas njegovo ponašanje poziva da od njega naučimo praštati – primijetio je Papa. Stjepan prvomučenik nam pokazuje put koji valja prijeći u međusobnim odnosima u obitelji, u školi, na radnom mjestu, u župi, kao i u raznim zajednicama. Logika praštanja i milosrđa uvijek pobjeđuje i otvara obzore nade. Međutim, praštanje se razvija molitvom koja nam pomaže imati pogled upravljen na Isusa.

Snaga molitve

Sveti Stjepan je uspio oprostiti, po snazi koju je dobivao molitvom; ta mu je snaga pomogla suočiti se s mučeništvom, a ona može ozdraviti naše slabosti. Moramo ustrajno moliti Duha Svetoga da nam podari dar jakosti koji ozdravlja naše strahove, naše slabosti, naše malenosti – istaknuo je Sveti Otac te pozdravljajući na kraju prisutne hodočasnike ponovno poželio da razmatranje Djeteta Isusa, s Marijom i Josipom, potakne osjećaje bratstva i solidarnosti u obiteljima i zajednicama.

Papa je potom zahvalio svima koji su mu čestitali Božić, te kazao da je ovih dana primio mnogo poruka s čestitkama iz Rima i iz drugih krajeva svijeta. Ne mogu odgovoriti svakomu posebno. Stoga izražavam danas vama i svima svoju iskrenu zahvalu, posebno za dar molitve – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: