HomevestiPapa u poruci pariškom nadbiskupu: Vjernici graditelji novoga čovječanstva

Papa u poruci pariškom nadbiskupu: Vjernici graditelji novoga čovječanstva

Na slici: Procesija u čast Djevice Marije; Pariz, 15. augusta 2019.  (ANSA)

U prigodi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije papa Franjo je poslao poruku pariškom nadbiskupu, msgr. Michelu Aupetitu, i svim vjernicima, pozivajući ih da budu graditelji novoga čovječanstva ukorijenjenoga u Isusu Kristu

Pariška je nadbiskupija pozvala vjernike da 15. augusta, točno četiri mjeseca nakon požara koji je izbio kasno poslijepodne 15. aprila, i koji je uništio katedralu Notre-Dame u Parizu, dođu na most Saint-Louis kako bi s tog mjesta krenula tradicionalna procesija u čast Djevice Marije. Nekoliko stotina vjernika je tako, držeći u ruci krunicu i pjevajući Zdravo Marijo, krenulo prema crkvi svetoga Sulpicija, u kojoj je nadbiskup msgr. Michel Aupetit predvodio svetu misu.

Za tu je prigodu papa Franjo sudionicima poslao poruku, koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, u kojoj je svima zajamčio duhovnu blizinu. Poput prave majke Marija hodi s nama – stoji u poruci – bori se s nama i neumorno širi blizinu Božje ljubavi. Sudjeluje u životu svakog naroda koji je primio Evanđelje i dio je njegova povijesnog identiteta. Sveti Otac, osim toga, moli i Boga za zagovor Naše Gospe kako bi obnova njezina arhitektonskog dragulja bila veliki znak ponovnoga rođenja i oživljavanja vjere kod njezinih vjernika. Puni nade, za svoje će obitelji, za svoje zajednice i na svim mjestima njihova života, biti graditelji novoga čovječanstva ukorijenjenoga u Isusu Kristu – stoji na kraju poruke.

Papine je riječi na kraju mise pročitao rektor katedrale msgr. Patrick Chauvet. Tijekom slavlja nadbiskup Michel Aupetit, obnovio je, prema tradiciji, „zavjet“ kralja Luja XIII. koji je 10. februara 1638. godine Francusku posvetio Mariji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: