Homeporuke i poslanicePapa u poruci za Svjetski dan mira: Dobra je politika u službi mira

Papa u poruci za Svjetski dan mira: Dobra je politika u službi mira

Politika može biti dragocjeni oblik milosrđa i služiti miru, ako se poštuju i promiču ljudska prava, te ohrabruju mladi. Istaknuo je to papa Franjo u poruci za 52. svjetski dan mira koji će se slaviti 1. januara sljedeće godine

“Mir kući ovoj!” – tom željom papa Franjo započinje novu godinu, ali i svoju poruku, objavljenu danas, za Svjetski dan mira koji će se obilježiti 1. siječnja. To su riječi kojima Isus šalje apostole u misiju, a kuća o kojoj govori je svaka obitelj, zajednica, svaka zemlja, svaki kontinent, ali je i naš zajednički dom koji Bog povjerava našoj skrbi.

Izazov dobre politike

Srž je poruke, koja nosi datum od 8. decembra 2018. godine, uska veza između mira i politike, za koju papa Franjo ocrtava prednosti i mane, u sadašnjoj i budućoj perspektivi, svodeći ih na svakodnevni izazov i veliki projekt utemeljen na uzajamnoj odgovornosti i međuovisnosti ljudi. Mir, poput krhkoga cvijeta koji se želi raspupati usred stijena nasilja – napisao je Papa citirajući pjesnika Charlesa Péguya – te se sukobljava sa zlostavljanjem i nepravdama, s marginalizacijom i razaranjem, koje potakne politika kada ju se ne živi kao služenje zajednici. Dobra je politika, naprotiv, bitno sredstvo za izgradnju građanstva i djelā, te ako je ostvarena uz temeljno poštovanje života, slobode i dostojanstva, može postati dragocjeni oblik milosrđa – napisao je Papa.

Milosrđe i krepost za politiku u službi mira i pravā

Dobar političar, kako ga je u „blaženstvima političara“ opisao vijetnamski kardinal François-Xavier Nguyễn Vãn Thuận, a na koje podsjeća papa Franjo, jest onaj koji je svjestan svoje uloge, koji je dosljedan, vjerodostojan, koji zna slušati, koji je hrabar i koji se zauzima za jedinstvo i za radikalnu promjenu. Zbog toga Papa u poruci ističe da je dobra politika u službi mira.

Krjeposti i nedostatci politike

Međutim, politiku ne čine samo krjeposti i poštovanje temeljnih ljudskih prava. Papa Franjo je jedan dio poruke posvetio nedostatcima koji – prema njegovim riječima – oslabljuju ideal istinske demokracije. Papa ih naziva ‘osobnim nesposobnostima’, ‘izopačenostima u okolini i u institucijama’, a među kojima je prije svega korupcija, a potom nepoštovanje pravila, opravdavanje vlasti snagom, ksenofobija i rasizam. One sustavima oduzimaju vjerodostojnost, sramota su javnoga života i stavljaju u opasnost društveni mir – istaknuo je Papa.

Politika, mladi i pouzdanje u drugoga

Još jedan nedostatak politike koji je Sveti Otac istaknuo odnosi se na budućnost i na mlade. Kada izvršavanje političke vlasti teži samo očuvanju interesa pojedinaca, budućnost je izložena opasnosti, a mladi mogu biti u napasti zbog nepouzdanja, jer su osuđeni ostati na rubu. Kada se, naprotiv, politika pretvori, konkretno, u ohrabrenje mladim talentima, i zvanjima koja se žele ostvariti, širi se mir i stvara se dinamično povjerenje. Politika je, dakle, u službi mira ako priznaje karizme svake osobe shvaćene kao obećanje koje može širiti nove energije – istaknuo je Sveti Otac.

Potrebni su tvorci mira

Ali, ozračje pouzdanja nije nikada lako – primijetio je Papa – i to posebno u naše vrijeme. Papa tako ističe rašireni strah od drugoga, zatvaranja, nacionalizme koji obilježavaju današnju politiku, stavljajući u pitanje bratstvo koje je toliko potrebno našem globaliziranom svijetu. Stoga je pozvao ‘tvorce mira’ i istinske Božje ‘glasnike’ da potaknu naša društva. Toj je želji ujedinio i apel – 100 godina nakon završetka Prvoga svjetskog rata – da se prekine nekontrolirano širenje oružja. Mir se ne može nikako svesti samo na ravnotežu snaga i straha – napomenuo je te posebno spomenuo brojnu djecu žrtve rata.

Politika mira i Marijin Veliča duša moja

U posljednjem odlomku Papa se osvrnuo na odnos između pravā i dužnosti, te istaknuo da se veliki politički nacrt mira temelji na uzajamnoj odgovornosti i međuovisnosti ljudskih bića. Ona nas – prema Papinim riječima – poziva na svakodnevno zauzimanje i traži od nas obraćenje srca i duše. Onima koji se žele zauzeti u politici mira, Papa preporučuje duh Marijinog ‘Veliča duša moja’ koji ona pjeva u ime svih ljudi: Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. (…) spominjući se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka (Lk 1,50-55) – napisao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: