Homeporuke i poslanicePapa: U raju nema ograničenog broja i tamo ne vodi autocesta

Papa: U raju nema ograničenog broja i tamo ne vodi autocesta

Na slici: Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra u Vatikanu  (Vatican Media)

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, Papa se osvrnuo na evanđelje nedeljne liturgije koje nam pokazuje kako Isus, na putu prema Jeruzalemu, prolazi kroz gradove i sela poučavajući, znao je da tamo mora umrijeti na križu za spasenje svih nas (usp. Lk 13, 22-30).

U raju nema ograničenog broja i tamo ne vodi autocesta – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Papa se osvrnuo na evanđelje današnje liturgije koje nam pokazuje kako Isus, na putu prema Jeruzalemu, prolazi kroz gradove i sela poučavajući, znao je da tamo mora umrijeti na križu za spasenje svih nas (usp. Lk 13, 22-30). U taj prikaz smješta se i pitanje nekog čovjeka koji mu se obraća, govoreći: „Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?“

O tom se pitanju raspravljalo u ona vremena i u svezi s tim bilo je različitih načina tumačenja Svetoga pisma – rekao je Sveti Otac i objasnio – Međutim, Isus preokreće naopako to pitanje koje se više bavi količinom: „je li malo onih…“, i umjesto toga, odgovor stavlja na razinu odgovornosti, pozivajući nas da dobro iskoristimo sadašnje vrijeme. Naime, kaže: „Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći“.

Tim riječima Isus jasno stavlja do znanja da nije riječ o brojevima i da u raju nema „ograničenog broja“ – rekao je papa Franjo i istaknuo – Radi se o prijelazu pravog puta koji je za sve, ali je uzak. To je problem. Isus nas ne želi prevariti govoreći: „Da, budite mirni, lako je, postoji lijepa autocesta i na kraju velika vrata…“. Ne, Isus nam govori o stvarima kakve jesu; put je uzak. U kojem smislu? U smislu, da bismo se spasili, moramo ljubiti Boga i bližnjega, a to nije ugodno!

To su „uska vrata“ jer su zahtjevna, traže predanost, dapače, napor, to jest odlučnu i ustrajnu volju za životom u skladu s evanđeljem. Sveti Pavao to naziva „dobar boj vjere“ (1 Tim 6,12) – rekao je Papa i primijetio – Da bi to bolje objasnio, Isus je ispripovjedio prispodobu u kojoj neki gospodar predstavlja Gospodina. Njegova kuća označava vječni život i spasenje. Tu se vraća slika vrata. Isus kaže: „Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ‘Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgovoriti: ‘Ne znam vas odakle ste!’“

Te će osobe sve učiniti da ih prepozna, podsjećajući gospodara kuće da su s njim jeli i pili, te da su slušali dok je u javnosti naučavao – rekao je Sveti Otac i dodao – No Gospodin će ponoviti da ih ne poznaje i nazvati ih „nositeljima nepravde“. Eto, to je problem! Gospodin će nas prepoznati, ne zbog naših postignuća, nego zbog poniznog i dobrog života, života vjere koja se pretvara u djela.

To za nas kršćane znači da smo pozvani uspostaviti istinsko zajedništvo s Isusom, moleći, odlazeći u crkvu, primajući sakramente i hraneći se Njegovom riječju – rekao je papa Franjo i napomenuo – To nas održava u vjeri, hrani našu nadu i oživljava milosrdnu ljubav. Tako milošću Božjom možemo i moramo potrošiti svoj život za dobro svoje braće, boriti se protiv svakog oblika zla i nepravde.

Neka nam u tome pomogne Blažena Djevica Marija. Ona je prošla kroz uska vrata koja su zapravo sam Isus. Prihvatila ga je svim srcem i slijedila ga svaki dan svog života, pa i onda kada nije razumjela i kada joj je mač probio dušu. Zbog toga je zazivamo „Vrata nebeska“; vrata koja točno oponašaju Isusov oblik; vrata Božjega srca, zahtjevna, no otvorena svima – zaključio je na kraju Papa.

Nakon podnevne molitve, pozdravivši sve nazočne vjernike i hodočasnike, Sveti Otac je posebno pozdravio zajednicu Papinskog sjevernoameričkog kolegija i napose nove bogoslove koji su upravo stigli u Rim, kazavši – Dragi bogoslovi, potičem vas na duhovnu zauzetost i vjernost Kristu, evanđelju i crkvenom naučiteljstvu. Ako ne budete gradili na tim stupovima, zaista nećete moći izgraditi svoje zvanje. I na kraju papa Franjo je apelirao – Svi smo zabrinuti zbog velikih požara koji su se proširili u Amazoniji. Molimo kako bi zauzetošću svih bili što prije ugašeni. Ta šumska pluća vitalni su dio našeg planeta.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: