HomevestiPapa u Rigi: Gospodin nas poziva da jedinstvo živimo misionarski

Papa u Rigi: Gospodin nas poziva da jedinstvo živimo misionarski

Papa Franjo na ekumenskom susretu u luteranskoj katedrali u Rigi; 24. septembra 2018.  (Vatican Media)

Na ekumenskom susretu u luteranskoj katedrali u Rigi papa Franjo istaknuo da nam svjedočanstvo braće koja danas žive u progonstvu ili su čak podnijeli mučeništvo zbog svoje vjere, može pomoći otkriti da nas Gospodin zove živjeti Evanđelje potpuno, u radosti i zahvalnosti

Nakon nedjeljnog završenoga pohoda Litvi, Sveti Otac je u ponedjeljak stigao u Latviju, te tako započeo drugi dio apostolskog pohoda trima baltičkim zemljama. Imamo biti Gospodinovi „učenici misionari“ usred svijeta u kojemu živimo – potaknuo je papa Franjo vjernike različitih kršćanskih Crkvi u Latviji, koji čine oko 60% ukupnoga stanovništva, okupljene u luteranskoj katedrali svete Marije u Rigi.

Nakon što je pozdravio 10 poglavara kršćanskih denominacija, i zaustavio se pred grobom svetoga Meinharda, Papa je izrazio nadu da će se glazba Evanđelja i dalje čuti u Latviji, koja se ističe po ostvarivanju ekumenskoga poštovanja, suradnje i prijateljstva, u kojoj se oblikovalo jedinstvo zadržavajući bogatstvo i posebnost svake kršćanske zajednice, uz živi ekumenizam koji je razlog za nadu i zahvalu.

Jedini mogući put za ekumenizam

Ta Isusova molitva Ocu, prije njegove žrtve, gledajući u lice svoj križ i križ brojne naše braće, ocrtava stazu i pokazuje nam put koji imamo slijediti – objasnio je Papa. Uronjeni u njegovu molitvu, kao oni koji vjeruju u Njega i u Njegovu Crkvu, želeći zajedništvo milosti (…), tamo nalazimo jedini mogući put za svaki ekumenizam: u križu trpljenja brojnih mladih, starijih osoba i djece, koji su često izloženi iskorištavanju, besmislenosti, nedostatku mogućnosti i samoći. Dok gleda Oca i nas, svoju braću, Isus ne prestaje moliti: da svi budu jedno – istaknuo je Papa.

Kršćanska tradicija ne smije postati predmet prošlosti

Osvrnuvši se na orgulje u katedrali, među najstarijima u Europi, koje su za lokalne stanovnike dio njihova života, tradicije i identiteta, dok su za turiste umjetničko djelo koje valja upoznati i fotografirati, Papa je podsjetio na opasnost koja stalno vreba, odnosno na mogućnost da se kao stanovnici pretvorimo u turiste, te tako ono po čemu se prepoznajemo učinimo predmetom povijesti, turističkom i muzejskom atrakcijom koja podsjeća na nekadašnje podvige velike povijesne vrijednosti, ali koja  više ne dira srce onih koji ju slušaju.

S vjerom nam se može dogoditi ista stvar – primijetio je Sveti Otac. Možemo prestati osjećati se ‘nastanjenim’ kršćanima i postati turisti. I više, mogli bismo reći da cijela naša kršćanska tradicija može imati istu sudbinu; biti svedena na predmet iz prošlosti koji, zatvoren unutar zidova naših crkvi, prestaje intonirati melodiju koja je sposobna pokrenuti i nadahnuti život i srce onih koji ju slušaju. Ali, naša vjera ne može ostati skrivena – istaknuo je Papa pozivajući se na odlomak iz Lukina Evanđelja – nego s njom valja upoznavati druge i ona treba odjekivati u različitim sredinama društva kako bi svi mogli promatrati njezinu ljepotu i biti osvijetljeni njezinim svjetlom.

Boriti se za dostojanstvo svakog muškarca i žene

Ako glazba Evanđelja prestane odjekivati u našim kućama, na našim trgovima, radnim mjestima, u politici i gospodarstvu, ugasit će se melodija koja nas je poticala na borbu za dostojanstvo svakog muškarca i žene (…), zatvarajući nas u pojam „moj“, zaboravljajući „naš“; naš zajednički dom koji se odnosi na sve ljude.

Ekumenizam krvi

Papa Franjo je, osim toga, potaknuo sve da se ne zatvaraju, ali ni ne predaju pred teškim i slojevitim današnjim vremenima. Ne možemo ne priznati da sadašnje vrijeme nije lako, posebno za brojnu našu braću koja su zbog vjere primorana na progonstvo, i čak na mučeništvo. Ali, njihovo nas svjedočanstvo vodi do otkrivanja da nas Gospodin i dalje zove i poziva živjeti Evanđelje potpuno, u radosti i zahvalnosti. Ako Krist smatra da smo dostojni živjeti u ovo vrijeme, ne možemo dopustiti da nas pobijedi strah – rekao je papa Franjo te na kraju istaknuo da nas Gospodin poziva živjeti jedinstvo misionarski, kako bismo izišli i došli do srca našega naroda i kulturā, do postmodernoga društva u kojemu živimo. To ćemo ekumensko poslanje uspjeti ostvariti ako dopustimo da nas potpuno ispuni Kristov Duh.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: