Homeporuke i poslanicePapa u svetištu Majke Božje Aglonske: Izrazimo dobrodošlicu bez diskriminacije

Papa u svetištu Majke Božje Aglonske: Izrazimo dobrodošlicu bez diskriminacije

Na slici: Sveti Otac predvodio je misno slavlje u svetištu Majke Božje Aglonske u Latviji

Izrazimo dobrodošlicu bez diskriminacije, nemojmo misliti da ćemo, ako smo sami, imati veći boljitak i sigurnost – rekao je papa Franjo u propovijedi tijekom misnog slavlja u latvijskom svetištu Majke Božje Aglonske. Nakon proslave svete mise, Papa je helikopterom otputovao u Vilnius

Marija „čvrsto stoji na nogama u podnožju križa“, uz svoga Sina – rekao je Sveti Otac u ponedjeljak u propovijedi tijekom misnog slavlja u svetištu Majke Božje Aglonske u Latviji. Marija je blizu onima od kojih svijet bježi, kao i „optuženima, osuđenima, deportiranima“. Njena blizina nije samo u znaku kratkog posjeta ili „turizma solidarnosti“. „Oni koji trpe zbog bolne stvarnosti trebaju osjetiti da smo na njihovoj strani“ kako bi „svi odbačeni mogli iskusiti nježnost i blizinu Majke.“ „U onima koji pate otvorene su rane njenog Sina Isusa“ – kazao je Papa u najpoznatijem latvijskom marijanskom svetištu.

Svjedočanstvo oprosta mons. Sloskansa

Sveti je Otac Mariju opisao kao ženu otvorenu oprostu koja se odriče optuživanja, te dodao da je „povijest međunarodnih sukoba još uvijek bolno svježa“, dok su odnosi koji nas zacjeljuju oni koji nas otvaraju bratstvu. Pritom se papa Franjo osvrnuo na središnji lik Crkve u Latviji, mons. Boleslausa Sloskansa, koji je u razdoblju od 1927. do 1933. godine bio u sovjetskom gulagu, lažno optužen za špijunažu. Papa se prisjetio dirljivih riječi tog latvijskog biskupa koje je napisao svojim roditeljima: „Molim vas iz dubine svoga srca: ne dopustite da osveta ili ogorčenost uđu u vaše srce. Ako to dopustimo, nećemo biti pravi kršćani, nego fanatici.“

U vremenima koja se čine kao povratak mentaliteta međusobnog nepovjerenja, u kojima nam statistikama žele pokazati da će nam biti bolje, da će biti više boljitka i sigurnosti ukoliko budemo sami, Marija i učenici ovih zemalja pozivaju nas da izrazimo dobrodošlicu, da se pouzdamo nanovo u našeg brata, u opće bratstvo.

Rizik od blizine bez uključivanja

Sveti je Otac u propovijedi također upozorio na rizik da budemo blizu nekome, ali nedovoljno uključeni u odnos te kazao da se to može dogoditi u odnosu između mladih i odraslih, među supružnicima, te starim osobama kada se osjete hladno zbrinutima.

Kada s vjerom poslušamo zapovijed da primimo druge i da sami budemo primljeni, moguće je izgraditi jedinstvo u različitosti – ne zaustavljaju nas ni ne razdvajaju razlike, nego postajemo sposobni gledati dalje, vidjeti u drugima duboko dostojanstvo djece istog Oca.

Upravo je Marija podigla svoj glas kako bismo „u ovom njenom svetištu svi na sebe preuzeli zadatak gostoprimstva bez diskriminacije, da svi u Latviji znaju da smo spremni dati prednost najsiromašnijima, podići one koji su pali te prihvatiti druge onakve kakvi jesu“ – kazao je papa Franjo jučer na misi u najposjećenijem latvijskom marijanskom svetištu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: