PočetnavestiPapa uputio brzojav sućuti povodom smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla

Papa uputio brzojav sućuti povodom smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla

Sveti je Otac uputio brzojav povodom smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla koji je preminuo 16. juna, u 87. godini života. Papa je izrazio sućut ožalošćenoj obitelji i čitavom njemačkom narodu koji tuguje zbog smrti „kancelara jedinstva“. Naime, Kohl je bio njemački kancelar u razdoblju od 1982. do 1998. godine, upravljajući procesom ujedinjenja Savezne Republike Njemačke s Njemačkom Demokratskom Republikom.

Papa Franjo je istaknuo da je Kohl bio veliki državnik i uvjereni Europljanin te se kao kancelar zalagao kako za dobro njemačkog naroda tako i za europske susjede. Neka ga milosrdni Bog nagradi zbog njegova neumorna rada za jedinstvo Njemačke i ujedinjenje Europe, kao i za njegovo nastojanje oko mira i pomirenja – napisao je Papa te zaključio: Neka mu Gospodin udijeli vječnu sreću i život u nebeskoj domovini.

I predsjednik je Njemačke biskupske konferencije, kardinal Reinhard Marx, uputio poruku sućuti povodom smrti bivšeg njemačkoga kancelara. „Crkva u Njemačkoj je zahvalna Helmutu Kohlu na njegovu kršćanskom svjedočanstvu. Gdje god su se u svijetu gazile vrijednosti slobodnoga društva, on se zalagao da se one poštuju. Želio je očitovati svoja kršćanska uvjerenja u Europi i znao je kako to učiniti.“

Među ostalim se zalagao za socijalno tržišno gospodarstvo koje je utemeljeno na socijalnom nauku Crkve – napomenuo je kardinal Marx. Objedinjujući hrabrost i ustrajnost s vizionarskom snagom, Kohl je imao sposobnost dogovoriti ujedinjenje Njemačke. Istodobno je bio „kancelar europske ideje“ i bio je ključan za rast jedinstvene Europe bez granica. Helmut Kohl je odigrao središnju ulogu u Ugovoru iz Maastrichta koji je potpisan 1992. godine, a kojim je Europska zajednica prestrukturirana u Europsku uniju, te je uvijek iznova naglašavao da su Njemačka i Europa dvije strane istoga novčića.

U svojoj se poruci kardinal Marx također prisjetio susretâ kancelara Kohla i pape Ivana Pavla II. za vrijeme Papinih apostolskih putovanja u Njemačku 1987. i 1996. godine. Katolička Crkva u Njemačkoj je ožalošćena smrću kancelara Kohla, ali mu je zahvalna na njegovu kršćanskom svjedočanstvu – zaključio je predsjednik Njemačke biskupske konferencije.

(rv/kmc)

podeli na: