HomevestiPapa uputio poruku mladim sudionicima ekumenskog susreta u Rigi

Papa uputio poruku mladim sudionicima ekumenskog susreta u Rigi

U Rigi, glavnom gradu Latvije, tisuće se mladih okupilo na 39. Susretu mladih koje organizira ekumenska molitvena zajednica iz Taizéa. Ekumenski susret mladih održavat će se u ovom gradu od 28. decembra ove, do 1. januara slijedeće godine. U toj prigodi, Sveti Otac je mladima uputio poruku koju donosimo u cijelosti.

Dragi mladi. Dolazeći iz svih dijelova Europe, te s brojnih drugih kontinenata, nekoliko tisuća vas se okupilo u Rigi, u Latviji, za 39. Susret u organizaciji i vodstvu Zajednice iz Taizéa. S temom “Biti svjedocima nade”, koja će biti u središtu promišljanja i molitve, papa Franjo vam je posebno blizu, jer vas je često pozivao da nikome ne dopustite vam ‘ukrade nadu’.

Za vrijeme molitve na Svjetskom danu mladih u Krakovu, snažno je isticao tu bitnu stvarnost kršćanske vjere: “U ovom trenutku kad nas Gospodin poziva, on gleda na sve što smo mogli učiniti, na svu ljubav koju smo sposobni podijeliti. On se uvijek kladi na budućnost, na sutra. Isus vas požuruje prema horizontu, nikada prema muzeju” (30. srpnja 2016.). Sveti Otac vam zahvaljuje što ste se odlučili napustiti udobnost svog doma kako biste proživjeli ovo Hodočašće povjerenja kao odgovor na poziv Božjega Duha.

Mladi pravoslavni, protestantski i katolički kršćani, živeći ovih dana u stvarnom bratstvu očitovali ste svoju želju da budete protagonisti povijesti, a ne da drugima dopustite da odlučuju o vašoj budućnosti. Papa vas potiče da budete u nadi stameni, dopuštajući Gospodinu da živi u vašem srcu i u vašem svakodnevnom životu. Uz Isusa, vjernoga prijatelja koji nikada ne razočara, bit ćete sposobni hoditi prema budućnosti s radošću; i svoje ćete talente i sposobnosti posvetiti za dobrobit sviju.

Danas su mnogi ljudi uznemireni i obeshrabreni nasiljem, nepravdom, patnjom i podjelama. Imaju dojam da je zlo jače od bilo čega drugog. Stoga vas papa Franjo poziva, da svojim riječima i djelima pokažete, da zlo nema posljednju riječ u našoj povijesti. Jer “vrijeme je milosti za svakog i za sve; i neka nitko ne misli da je odsječen od Božje blizine i snage njegove nježne ljubavi” (Apostolsko pismo, Misericordia i Misere, poglavlje 21).

Papa se nada da će vam ovi dani, koji vas okupljaju u Rigi, pomoći da se ne bojite svojih ograničenja nego da rastete u povjerenju u Isusa, Krista i Gospodina, koji vjeruje u vas i nada vam se. U jednostavnosti svjedočenja brata Rogera, gradite mostove prijateljstva i učinite vidljivim ljubav kojom nas Bog ljubi. Iz dubina svog srca, Sveti Otac udjeljuje svoj blagoslov: vama dragi mladi, koji sudjelujete na ovom susretu, Braći iz Taizéa, ali i svim ljudima koji vam u Rigi i okolici iskažu dobrodošlicu – stoji na kraju Papine poruke mladima u Rigi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: