HomevestiPapa uputio videoporuku sudionicima virtualnog sastanka organizacije “Scholas Occurrentes”

Papa uputio videoporuku sudionicima virtualnog sastanka organizacije “Scholas Occurrentes”

Odgajati znači pomoći tražiti smisao stvari; treba slušati, stvarati kulturu i slaviti. Istaknuo je to papa Franjo u videoporuci na španjolskom jeziku upućenoj sudionicima virtualnoga susreta međunarodne organizacije papinskoga prava Scholas Occurrentes

Nemojte nikada zaboraviti te tri riječi: besplatnost, smisao i ljepota; mogu izgledati beskorisne, ne proizvode, ali o njima ovisi budućnost čovječanstva – istaknuo je papa Franjo u dugoj videoporuci na španjolskom jeziku. Poruka je emitirana tijekom virtualnoga susreta međunarodne organizacije papinskoga prava Scholas Occurrentes, održanoga danas poslijepodne u prigodi Svjetskoga dana zaštite okoliša, i još uvijek u posebnim prilikama nametnutima pandemijom.

U središtu je Papine poruke poticaj sudionicima susreta da uvijek ostanu ujedinjeni, kako bi nadvladali svaku krizu. Iako virtualan, susret je bio globalan; bilo je tu mladih, roditeljā i nastavnikā iz cijeloga svijeta, a i uglednih ličnosti iz vlasti, sporta, umjetnosti i tehnologije.

U ovoj novoj krizi s kojom se čovječanstvo danas suočava, u kojoj je kultura izgubila životnost, želim pohvaliti Scholas koja, kao zajednica koja odgaja, kao intuicija koja raste, otvara vrata Sveučilištu smisla. Jer, odgajati znači tražiti smisao stvari. Znači poučiti tražiti smisao stvari – napomenuo je Papa obraćajući se sudionicima susreta izravnim i sugestivnim govorom.

Papa je ukratko podsjetio na povijest te organizacije, nastale iz jedne krize, koja nije digla šake kako bi se borila protiv kulture – napomenuo je – niti je spustila ruke u znak predaje, a nije ni izišla plačući. Izišla je slušajući srce mladih. Još se sjećam njezina početka: dva nastavnika, dva profesora, usred krize, s malo ludosti i malo intuicije. Ništa nije bilo planirano, nego samo življeno. I dok je kriza u to vrijeme stvarala zemlju nasilja, odgoj je okupio mlade dajući smisao, te tako i ljepotu.

Čak ni utemeljitelji nisu mogli zamisliti da će se to odgojno iskustvo, rođeno u biskupiji Buenos Aires, nakon 20 godina razviti kao „nova kultura“, poetski nastanjujući ovu zemlju, kako nas je poučio Hölderlin. Zavirujući kroz pukotine svijeta, Scholas je provirila cijelim tijelom i pogledala vraća li se odatle neki drugi odgovor.

Odgoj sluša, inače ne odgaja. Ako ne sluša, ne odgaja – istaknuo je Papa te dodao – Odgoj stvara kulturu, inače ne odgaja. Odgoj nas uči slaviti, inače ne odgaja. Netko bi mi mogao reći: Kako, zar odgajati ne znači znati stvari? Ne. To je znanje. Odgajati znači slušati, stvarati kulturu, slaviti. Tako se razvila Scholas.

Za papu Franju je stoga danas velika radost da ju može nazvati „zajednicom“ prijatelja, braće i sestara. Scholas Occurrentes, koju je u Buenos Airesu želio, tada nadbiskup toga grada, Jorge Bergoglio, danas je međunarodna organizacija papinskoga prava sa sjedištem u Argentini, Vatikanu i brojnim drugim mjestima. Svojom je mrežom prisutna u 190 zemalja, povezujući više od 400.000 odgojnih centara i uključujući više od milijun djece i mladih u cijelom svijetu.

Čovječanstvo bez krize, u kojemu je sve savršeno, bilo bi bolesno, uspavano čovječanstvo – primijetio je Papa te istaknuo – Jadno je čovječanstvo bez krizā! Opasnost se pojavljuje kada nas se ne pouči suočavati se otvoreno s krizama koje su, ako nisu dobro popraćene, opasne jer se može izgubiti orijentacija. Papa je stoga istaknuo važnost savjeta mudrih osoba, pa i za male osobne, bračne i društvene krize. Nije dobro, naime, biti u krizi sami, trebamo uvijek ići u društvu. Ako kroz krizu prolazimo sami, mogli bismo biti obuzeti strahom i zatvoriti se u sebe.

Spomenuvši zabavljača Mattu iz Fellinijeva filma „Cesta“ (La Strada), sliku Caravaggia ‘Poziv svetoga Mateja’ i knjigu „Idiot“ Dostojevskoga, Papa je istaknuo da oni odražavaju smisao, poziv i ljepotu. Sva su ta tri djela povijest neke krize u kojoj je u igri ljudska odgovornost, jer kriza prvobitno znači ‘prekid’, ‘otvaranje’, ali i ‘prigodu’. Riječ je o tomu da se uskladi izražavanje misli s osjećajima i djelima; glava, srce i ruke – istaknuo je Papa. Riječ je također o spajanju snova djece i mladih s iskustvom odraslih i starijih osoba; o susretu koji se uvijek treba dogoditi, inače nema čovječnosti, jer ako nema korijena, nema povijesti, nema rasta.

Riječ je i o učenicima svih stvarnosti, jezikā i vjerovanja, kako nitko ne bi ostao po strani, kada to što se poučava nije samo jedna stvar nego je to život koji će potaknuti druge svjetove, različite, jedinstvene, kao što smo i mi. U našim najdubljim žalostima, radostima, željama. Svjetove besplatnosti, smisla i ljepote.

Nemojte nikada zaboraviti te tri riječi: besplatnost, smisao i ljepota. Mogu izgledati beskorisne, posebno danas. Tko počinje graditi društvo tražeći besplatnost, smisao i ljepotu? Pa ipak, o tomu, iako izgleda uzaludno, ovisi cijeli ljudski rod, budućnost – istaknuo je Papa te na kraju potaknuo sve da idu naprijed sijući i skupljajući, uz osmjeh, uz rizik, ali svi zajedno, uvijek držeći se za ruku kako bi nadvladali svaku krizu.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: