HomevestiPapa volonterima u Panami: Treba nam umnažanje nade

Papa volonterima u Panami: Treba nam umnažanje nade

Na slici: Papa Franjo u Panami na susretu mladih posvećenom volonterima

Bog nas zove da činimo ono što možemo i da molimo za ono što ne možemo

Posljednji događaj u programu Papina boravka u Panami, prije povratka u Vatikan, bio je susret s volonterima koji su doprinijeli održavanju Svjetskog dana mladih. Na stadionu Rommel Fernández Juan Diaz u Panami okupilo se 15.000 mladih kojima je papa Franjo zahvalio i pozvao na svjedočenje. Time je završio 34. svjetski susret mladih u Panami.

U pozdravnom govoru glavni je koordinator Svjetskog susreta mladih, Rómulo Aguilar istaknuo da su volonteri kršćani, muslimani, budisti, židovi, pa i ateisti, ali svi su nadahnuti velikodušnošću, te su dali svijetu sve što su imali. Volonteri su pak u svojim svjedočanstvima istaknuli svoje slabosti koje su upoznali na susretu; Božju dobrotu koja unaprijed misli na sve i molbu da ih Sveti Otac učvrsti u vjeri.

Nadbiskup Paname, José Domingo Ulloa Mendieta pozvao je mlade da iziđu iz svojih okvira, strahova i udobnosti kako bi išli putom crkvene i društvene obnove u kojoj će biti istinski sudionici. Napominjući da će ih na tom putu pratiti Duh Sveti i Blažena Djevica Marija, nadbiskup je zaželio da šire duh služenja kako bi bili djelitelji Božjega milosrđa u svijetu koji je ranjen i slomljen ravnodušnošću i odsutnošću ljudskosti.

Zahvalivši svakom pojedinom volonteru i istaknuvši koliko je važno slušati njihova svjedočanstva, papa Franjo je naglasio da doživljavamo kako vjera poprima novi okus i snagu, postaje življa i stvarnija – primijetio je. Osjećamo drugačiju radost, kako sam ovdje vidio, jer sam radio rame uz rame s vama da bismo ostvarili zajednički san. Sada znate kako kuca srce kada živite poslanje, ne zato što vam je netko rekao, nego zato što ste ga proživjeli. Rukom ste dotaknuli to da „nitko nema veće ljubavi od ove: dati vlastiti život za svoje prijatelje“ (Iv 15,13).

U isto vrijeme Papa nije skrivao teškoće toga puta na kojem se susreću vlastite slabosti, te je pozvao mlade da ne dopuste da ih njihova ograničenja zakoče. Idite naprijed sa svojim slabostima i grijesima, Bog nas zove da činimo ono što možemo i da molimo za ono što ne možemo, znajući da nas Njegova ljubav vodi i postupno preobražava. Nemojte se zaustaviti, idite naprijed, jer Bog zna sve oprostiti. Naučite staviti poslanje na prvo mjesto i vidjet ćete da će se ostalo nadodati.

Zatim je Sveti Otac zahvalio i za male stvari kao što je čaša vode i upozorio da je potrebno mnogo moliti, jer to daje dubinu i vitalnost onome što se čini. Samo se moleći otvaramo Bogu. Bog je taj koji plaća odricanja i žrtve. Trebamo umnožiti nadu. Ovdje ste pokazali da je moguće odreći se vlastitih interesa u korist drugih. Gospodin odgovara na vašu velikodušnost. Dajte mu i dat će vam mnogo više.

Nakon što je doživio živu i stvarnu vjeru mladih, te snagu koja dolazi od njihove vjere, papa Franjo je pozvao mlade volontere da budu svjedoci, da govore i prenose ono što su vidjeli, ne s mnogo riječi, nego s jednostavnim i svakidašnjim gestama koje preobražavaju i sve stvari čine novima. Pokušajte zajedno s djedovima i bakama dizati pozitivnu buku. Nemojte se bojati, dajte da vas čuju! Stavimo se pod plašt Presvete Djevice Marije; neka vas ona uvijek prati. Kao što sam vam rekao u Krakovu, ne znam hoću li biti na sljedećem Svjetskom susretu mladih, ali Petar će sigurno biti i tamo će vas učvrstiti u vjeri. Idite naprijed, snažno i hrabro! – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: