Homeporuke i poslanicePapa: Za kršćanina je meditacija način susreta s Isusom

Papa: Za kršćanina je meditacija način susreta s Isusom

Na općoj je audijenciji papa Franjo nastavio niz kateheza o molitvi, posebno se osvrćući na različite oblike razmišljanja o evanđelju koja – kako je rekao – ne služe da bismo se okrenuli sebi nego da bismo se otvorili Kristu. Meditacija je put, unutarnji mir je njegov rezultat, a on nije moguć bez Duha Svetoga

Nakon što je primio Riječ Božju, kršćanin ju ne drži zatvorenu u sebi, jer se ta Riječ treba susresti s ‘drugom knjigom’, koju Katekizam zove ‘knjiga života’ (usp. KKC br. 2706) – rekao je papa Franjo na početku kateheze na općoj audijenciji koju je danas posvetio meditaciji. Riječ je o obliku molitve koji ne poznaju samo kršćani; raširena je u brojnim drugim religijama, pa i među onima koji nemaju vjere. Doista, svi želimo pronaći same sebe i unutarnji mir – istaknuo je Papa.

Posebno se u lakomom zapadnom svijetu traži meditacija, jer ona predstavlja zaštitu protiv svakodnevnoga stresa i praznine koja je posvuda raširena – primijetio je te dodao – Eto, dakle slike mladih i odraslih kako sjede sabrani, u tišini, poluzatvorenih očiju… Što rade ti ljudi? Meditiraju. To je pojava koju valja gledati s naklonošću: doista, nismo stvoreni za stalno trčanje, imamo unutarnji život koji se ne može uvijek gaziti. Meditacija je stoga svima potrebna. Meditiranje bi, takoreći, u životu sličilo zaustavljanju i udisanju. Valja se zaustaviti – istaknuo je Papa.

Međutim, kršćanska meditacija ima jednu svoju osobitost jer, kao svaki oblik molitve, prolazi Isusom i u njemu pronalazi svoj cilj. Kada kršćanin moli, ne teži svojoj punoj transparentnosti, ne traži jezgru dublju od svojega ja. To je ispravno – objasnio je Papa – ali kršćanin traži nešto drugo. Kršćaninova je molitva prije svega susret s Drugim, ali pisano s velikim slovom ‘d’; to je transcendentalni susret s Bogom. Ako nam iskustvo molitve daje unutarnji mir, ili ovladavanje sobom, ili jasnoću o putu kojim valja ići, ti su rezultati, takoreći, popratni učinci milosti kršćanske molitve koja je susret s Isusom; odnosno, meditirati, ići – vođeni nekom riječju, nekom rečenicom iz Svetoga pisma – na susret s Isusom u nama.

Primijetivši kako je tijekom vremena izraz ‘meditacija’ imao različita značenja, papa Franjo je kazao da ima također različitih mogućih metoda kršćanske meditacije, kao što su brojni duhovni učitelji. Međutim, ono što je važno jest napredovanje sa Svetim Duhom na putu molitve. S tim u vezi Papa je dodao da kršćanska meditacija nije moguća bez Duha Svetoga. On nas vodi na susret s Isusom. Isus nam je rekao: „Poslat ću vam Duha Svetoga. On će vas poučiti i objasniti. Naučit će vas i objasniti vam“. I u meditaciji on nas vodi naprijed na susret s Isusom Kristom – rekao je Papa.

Sve metode meditacije vrijedne su prakticiranja – napomenuo je te dodao – i mogu pomoći da iskustvo vjere postane cjelovit čin osobe, odnosno da u molitvu uključe cijelo biće, srce i um. Ali, metoda je put, a ne cilj. Katekizam to pojašnjava: „Razmatranje se služi mišlju, maštom, osjećajima i željom. To sabiranje nužno je da se produbi vjersko uvjerenje, da se potakne obraćenje srca i ojača volja da slijedi Krista.“ (KKC br. 2708).

Evo, dakle, milosti kršćanske molitve: Krist nije dalek, nego je uvijek u odnosu s nama. Ne postoji vidik njegove božansko-ljudske osobe koji ne može za nas postati mjesto spasenja i sreće – istaknuo je Papa. Svaki trenutak Isusova zemaljskog života, po milosti molitve može nam postati vremenski blizak. (…) Uzimamo Evanđelje, razmatramo otajstva evanđelja i Duh nas vodi da budemo tamo prisutni. (…) Nema stranice Evanđelja na kojoj nema mjesta za nas. Razmatranje je, za nas kršćane, način na koji susrećemo Isusa. I samo tako, jedino tako, ponovno pronalazimo same sebe. Nije to okretanje samima sebi, ne; to znači ići Isusu i po Isusu susresti same sebe, ozdravljene, uskrsle, osnažene po Isusovoj milosti. I susresti Isusa spasitelja svih ljudi, pa i mene. I to zahvaljujući vodstvu Duha Svetoga – istaknuo je papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: