Homeporuke i poslanicePapina božićna poruka: Kristova je svjetlost veća od sukoba i tmine u našim srcima

Papina božićna poruka: Kristova je svjetlost veća od sukoba i tmine u našim srcima

U božićnoj poruci, upućenoj prije blagoslova Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, papa Franjo je istaknuo da je svjetlost Djeteta koje se noćas rodilo veća od tmine u ljudskom srcu i u sukobima. Papa je uputio apel za mir u Siriji, Svetoj zemlji, Ukrajini i Demokratskoj Republici Kongo, osvrnuo se i na krize u Libanonu i Venezueli, te se spomenuo progonjenih zbog vjere i onih koji moraju napustiti vlastiti dom s nadom u sigurniji život

Velika svjetlost koju je Izaija prorekao jest Isus, kojega nam je Otac dao zauvijek, „mali plamen upaljen u mraku“, „utjelovljena riječ“ koja robove svakog vremena i dalje poziva da iziđu iz svojega zatočeništva. Ta je Kristova svjetlost veća od tmine u ljudskim srcima, u odnosima, i u gospodarskim, geopolitičkim i ekološkim sukobima. To je srž božićne poruke pape Franje, koju je uputio s balkona bazilike svetoga Petra.

 

Mir u Siriji, Svetoj zemlji, Ukrajini i Kongu

Papa moli Krista da bude svjetlost za brojnu djecu koja trpe zbog rata i sukobā na Bliskom istoku i u više zemalja u svijetu, te utjeha za pučanstvo u Siriji, Svetoj zemlji, Ukrajini i Demokratskoj Republici Kongo; za krize u Libanonu i Venezueli, za sve koji su progonjeni zbog vjere, kao i za one koji se moraju iseliti u nadi sigurnoga života.

 

Riječ koja poziva robove da iziđu iz zatočeništva

Papa je potom istaknuo da je Isusa, što znači „Bog spašava“, koji je prošle noći ponovno rođen u krilu majke Crkve, Otac poslao u svijet, ali ne kako bi ga kaznio nego kako bi ga spasio. On je utjelovljena Riječ Božja, Riječ koja je vodila Židove na putu iz ropstva u slobodu, i koja i dalje poziva robove svih vremena, također i današnjega, da iziđu iz svojega zatočeništva. On je – dodao je Papa – Riječ blistavija od sunca, utjelovljena u malom sinu čovjeka, Isus, svjetlost svijeta.

 

Sirija – međunarodna zajednica treba pronaći rješenje

U ljudskim srcima ima tmine, ali veća je Kristova svjetlost – napomenuo je potom Papa te dodao – Kao što ima tmina u međuljudskim, obiteljskim i društvenim odnosima, ali veća je Kristova svjetlost. Neka Krist bude svjetlost za brojne mališane koji trpe zbog rata i sukoba na Bliskom istoku i u raznim zemljama u svijetu…

Neka bude utjeha za voljeni sirijski narod koji još uvijek ne vidi kraj neprijateljstvima koja su u ovom desetljeću izmučila tu zemlju. Neka pobudi savjesti ljudi dobre volje. Neka danas nadahne vladajuće i međunarodnu zajednicu da pronađu rješenjā koja će zajamčiti sigurnost i miran suživot naroda u tom kraju, te prekine njihovo neopisivo trpljenje.

 

Potpora Libanonu, Svetoj zemlji, Iraku i Jemenu

Neka Krist bude potpora libanonskom narodu – rekao je Papa – kako bi izišao iz aktualne krize i ponovno otkrio svoj poziv da bude poruka slobode i skladnoga suživota sviju. Neka bude svjetlost za Svetu zemlju, gdje je rođen On, Spasitelj čovjeka, i gdje mnogi, u muci ali ne gubeći pouzdanje, čekaju dane mira, sigurnosti i blagostanja. Neka bude utjeha za Irak, u kojemu vladaju društvene napetosti, i za Jemen, izmučen teškom humanitarnom krizom – kazao je papa Franjo te dodao da posebno misli na djecu u Jemenu.

 

Pravednost i pomirenje za Venezuelu i cijeli američki kontinent

Neka malo Djetešce iz Betlehema bude nada za cijeli američki kontinent na kojemu se više zemalja nalazi u razdoblju društvenih i političkih nemira. Neka ojača dragi venezuelski narod koji već dugo muče političke i društvene napetosti, i neka mu ne uskrati pomoć koja mu je potrebna. Neka blagoslovi nastojanja svih koji se trude u potpori pravednosti i pomirenju i koji se zauzimaju kako bi se nadvladale razne krize i brojni oblici siromaštva koji vrijeđaju dostojanstvo svake osobe – istaknuo je Papa.

 

Trajan mir u Ukrajini i za afričke narode

Neka bude svjetlost za dragu Ukrajinu koja žudi za konkretnim rješenjima u svrhu trajnoga mira, kao i za pučanstvo u Africi, gdje društveno i političko stanje često primorava ljude da se isele, lišavajući ih doma i obitelji. Neka bude mir za pučanstvo koje živi u istočnim dijelovima Demokratske Republike Kongo, izmučene ustrajnim sukobima. Neka bude utjeha onima koji trpe zbog nasilja, prirodnih nesreća ili zdravstvenih kriza. Neka bude utjeha onima koji su progonjeni zbog svoje vjere, posebno misionarima i otetim vjernicima. Kao i onima – dodao je – koji su žrtve napada ekstremističkih skupina, posebno u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji.

 

Migranti zbog nepravde podvrgnuti neopisivoj zloporabi

Neka Sin Božji bude zaštita i potpora svima koji se zbog tih, ili drugih nepravdā, moraju iseliti u nadi u siguran život. Zbog nepravde su primorani prijeći pustinje i morā, koji se pretvaraju u groblje. Zbog nepravde su primorani podnositi neopisive zloporabe, ropstva svih vrsta i mučenja u nehumanim pritvornim centrima. Nepravda ih odbija na mjestima na kojima bi mogli imati nade u dostojan život i postavlja ih pred zidove ravnodušja – istaknuo je Papa.

 

Postanimo oruđe Kristove ljubavi prema drugima

Na kraju je Papa molio za ranjeno čovječanstvo, da Emanuel bude svjetlost i da omekša naše, često otvrdnulo i egoistično, srce, te da nas učini oruđem svoje ljubavi. Preko naših siromašnih lica Krist može darovati svoj osmijeh djeci cijeloga svijeta, onoj napuštenoj i onoj koja su bila podvrgnuta zlostavljanju. Preko naših slabih ruku može odjenuti siromašne koji nemaju ništa kako bi se pokrili, dati kruh gladnima i liječiti bolesne. Zahvaljujući našem krhkom društvu može biti blizu starijim i osamljenim osobama, migrantima i marginaliziranima. U ovaj slavljenički dan, neka svima podari svoju nježnost i osvijetli tmine ovoga svijeta – rekao je Papa.

 

Naviještajmo Kristovo rođenje svjedočanstvom života

Papa Franjo je potom udijelio apostolski blagoslov Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, koji vrijedi za cijeli svijet, ne samo za one koji se nalaze na Trgu svetoga Petra, pozdravio sve koji su povezani putem radija, televizije i drugih komunikacijskih sredstava, te na kraju podsjetio da smo svi pozvani pružati svijetu nadu, navješćujući riječima i ponajviše svjedočanstvom vlastitoga života da je rođen Isus, naš mir.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: