HomevestiPapina poruka sudionicima susreta “Mir bez granica”

Papina poruka sudionicima susreta “Mir bez granica”

Na slici: Logo susreta u Madridu “Mir bez granica”

Hodočašće mira u Madridu svjedočanstvo je snage duha Asiza, odnosno molitve Bogu i promicanja mira među narodima – napisao je papa Franjo u poruci koja je pročitana jučer, na početku molitvenoga susreta naslovljenoga „Mir bez granica“, koji se, na poticaj Zajednice svetoga Egidija, do sutra održava u glavnom španjolskom gradu

Prije trideset je godina pao Berlinski zid, te je tako završila bolna podjela kontinenta, koja je prouzročila mnoge patnje. Danas, u prva dva desetljeća XXI. stoljeća, novi ratovi, novi zidovi i nove zapreke rasipaju Božji dar mira – riječi su pape Franje koje su došle do Madrida, gdje su ih dočekali vođe velikih svjetskih religija, zajedno s predstavnicima svijeta institucijā i kulture.

Svima koji su se okupili u Španjolskoj kako bi razgovarali o „Miru bez granica“, Papa je uputio važne poruke i preporuke. Važno je uvijek moliti i razgovarati u vidiku mira; plodovi će doći! – istaknuo je Papa te dodao – Molitva je za mir potpomogla rušenje zida, a taj mir valja stalno, iz naraštaja u naraštaj, povećavati dijalogom, susretom i pregovorima.

 

Zatvaranja i odvajanja dijele svijet na komade

Sa stajališta dobra narodā i svijeta, danas je nerazumno zatvarati prostore, odvajati narode, štoviše suprotstavljati jedne drugima, nijekati gostoprimstvo onima kojima je potrebno, kao i njihovim obiteljima, jer – objasnio je Papa – svijet se tako dijeli na komade, rabeći jednako nasilje kojim se uništava okoliš i oštećuje zajednički dom koji, naprotiv, traži ljubav, brigu, poštovanje, kao što čovječanstvo zaziva mir i bratstvo.

 

Zajednički dom ima otvorena vrata. Mir je bez granicā

Zajedničkom su domu potrebna otvorena vrata poradi komunikacije i susreta; on ne podnosi zidove koji odvajaju ili suprotstavljaju one koji ga nastanjuju. Trebaju mu otvorena vrata – napisao je Papa – koja će pomoći surađivati u svrhu zajedničkoga života u miru, poštujući razlike i uspostavljajući obveze odgovornosti. Mir je bez granicā. Uvijek, bez iznimke – istaknuo je papa Franjo.

 

Dokument o ljudskom bratstvu – važan korak prema miru

U Madridu, prema tradiciji, molitva zauzima glavno i odlučujuće mjesto; sjedinjuje u jedno zajedničko osjećanje, bez ikakve zbrke. Bliski, ali ne zbunjeni – objasnio je Papa – jer zajednička je težnja za mirom, u raznolikosti iskustava i vjerskih tradicija. Molitva za mir, u ovo vrijeme koje obilježava previše sukoba i nasilja, još više ujedinjuje sve nas, bez obzira na razlike, u zajedničkom zauzimanju za bratskiji svijet.

Upravo zato što je, osim brane za neprijateljstva i ratove, bratstvo među vjernicima kvasac bratstva među narodima, papa Franjo je spomenuo Dokument o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koji je potpisao u veljači ove godine, u Abu Dhabiju, zajedno s velikim imamom Al-Azhara. Važan je to korak na putu mira u svijetu – napisao je Papa u poruci. Taj će tekst biti nit vodilja na susretu u Madridu jer – podsjetio je – svim vjernicima govori da religije nikada ne potiču na rat i ne pobuđuju osjećaje mržnje, neprijateljstva, ekstremizma, niti pozivaju na nasilje ili prolijevanje krvi.

 

Sjedinjeni u isticanju da mir nema granicā

Težak trenutak u kojemu živi svijet traži od svih nas da se ujedinimo i povežemo kako bismo isticali da mir nema granicā. Osim toga, iz srcā valja iskorijeniti granice koje dijele i suprotstavljaju i sijati osjećaje mira i bratstva – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: