HomevestiPapina sućut zbog pada ukrajinskog aviona

Papina sućut zbog pada ukrajinskog aviona

Na slici: Mjesto pada ukrajinskog aviona  (ANSA)

Papa Franjo uputio je brzojav sućuti povodom pada ukrajinskog aviona u blizini Teherana

Papa Franjo izrazio je duboku žalost zbog nesreće aviona ukrajinske aviokompanije, koji se jučer srušio ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke u Teheranu, pri čemu je poginulo svih 167 putnika i 9 članova posade. U brzojavu, koji je potpisao državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, Sveti je Otac duše preminulih preporučio milosrdnoj ljubavi Svemogućega, dok je njihovim obiteljima i prijateljima izrazio svoju sućut.

 

Isključena pretpostavka terorističkog napada

Lokalni izvori isključuju pretpostavku o terorističkom napadu. Glasnogovornik teheranske zračne luke rekao je iranskoj novinskoj agenciji „Fars“ da se zrakoplov srušio zbog tehničkog problema. Ukrajinski predsjednik Volodimir Oleksandrovič Zelenskij potvrdio je pak da nema preživjelih. Među poginulima su 82 iranska državljana, 63 kanadska, 11 ukrajinskih, od kojih su njih 9 bili članovi posade, 10 švedskih, četiri afganistanska, tri njemačka i tri britanska državljana.

 

Napad iranske vojske na vojne baze u Iraku

Nesreća se dogodila nekoliko sati nakon raketnog napada iranske vojske na dvije vojne baze u Iraku, u kojima su smještene američke snage. Akcija je počela u 1 sat i 20 minuta iza ponoći, odnosno u isto vrijeme u koje je ubijen general Qassem Soleimani u Bagdadu prošlog petka. Iranski je ministar vanjskih poslova taj raketni napad Teherana na vojne snage Sjedinjenih Američkih Država nazvao samoobranom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: