HomevestiPapina žalost zbog posljedica razornog ciklona koji je poharao jug Afrike

Papina žalost zbog posljedica razornog ciklona koji je poharao jug Afrike

Na slici: Mozambik nakon prolaska ciklona  (ANSA)

Na kraju opće audijencije papa Franjo je izrazio svoju blizinu stanovništvu Mozambika, Zimbabvea i Malavija, pogođenom velikim poplavama koje je prouzročio ciklon Idai

Žalost i blizina – osjećaji su koje je papa Franjo izrazio na kraju opće audijencije osvrćući se na pučanstvo koje je pogodio ciklon Idai razorivši velika područja između Mozambika, Zimbabvea i Malavija.

Ovih su dana velike poplave prouzročile žalost i uništenje na više područja u Mozambiku, Zimbabveu i Malaviju. Tim dragim narodima izražavam svoju sućut i blizinu. Brojne žrtve i njihove obitelji povjeravam Božjem milosrđu, te zazivam utjehu i potporu za sve one koje je pogodila ta katastrofa – rekao je Sveti Otac.

 

Apel malavijskih biskupa

Dok se zajednički borimo kako bismo odgovorili na nesreću koja nas je pogodila, upućujemo apel svim katolicima i ljudima dobre volje, agencijama za razvoj i međunarodnim partnerima, da nam pomognu poduprijeti našu braću i sestre koji su ostali izolirani – apel je malavijskih biskupa, koji je prenijela agencija Fides, a koji su uputili nakon velikih poplava koje su pogodile tu zemlju nakon prolaska ciklona Idai. Najhitnije je potrebna hrana, te šatori, lijekovi i uređaji za pročišćavanje vode.

 

Pomoć lokalnih Caritasa

Stanje je užasno – tako su spasioci opisali prilike na prostranom području koje obuhvaća pogođene dijelove Mozambika, Zimbabvea i Malavija. Tjedan dana snažnih, obilnih pljuskova uništilo je kuće i javne ustanove, te prekinulo najvažnije prometnice. Vrlo je velik i broj žrtava, najmanje je 200 osoba stradalo, iako neke procjene govore i o 1000 poginulih. Evakuirane su stotine tisuća ljudi. U pomoć su pogođenom pučanstvu odmah priskočili lokalni Caritasi koji dijele najosnovnije potrepštine i nastoje izbjeći širenje epidemijā.

Naša je pomoć teška, ali je potrebna. Nastojimo učiniti sve moguće, i nećemo se zaustaviti sve dok se stanje ne normalizira – rekao je u razgovoru za radijsku postaju “Vatikan” Fabrizio Cavalletti, voditelj Ureda za Afriku Talijanskoga Caritasa. Iz sata u sat stanje je sve teže budući da je, posebice grad Beira – primorski grad u Mozambiku s više od 500.000 stanovnika – uništen do temelja.

Stoga se doista bojimo da će broj žrtava naglo porasti – napomenuo je Cavalletti te dodao da je ciklon bio posebno snažan, do sada neviđen. Uvjeren da su uzrok tomu klimatske promjene, kazao je da istraživanja pokazuju da se u posljednjih nekoliko desetljeća učestalost i snaga tih pojava povećala.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: