HomevestiPapinska akademija za život: Neka i u distribuciji cjepiva pobjedi solidarnost

Papinska akademija za život: Neka i u distribuciji cjepiva pobjedi solidarnost

Cijepljenje cjepivom protiv bolesti COVID-19  (2021 Getty Images)

Papinska akademija za život u jednom je priopćenju ponovno pozvala da se, kada je u pitanju cjepivo, nadvladaju nacionalizmi. Imunizacija je opće dobro za sve; valja izbjeći zakašnjenja posebno u siromašnim zemljama. Nadbiskup Vincenzo Paglia traži više pozornosti i savjesti kako nitko ne bi zaostao

Spriječiti utrku za cjepivom, promicati suradnju među državama u njegovoj distribuciji, ne izostaviti siromašne zemlje, te tako najranjivije – važni su zahtjevi koje je postavila Papinska akademija za život koja se u jednom priopćenju osvrnula na vrlo ozbiljne probleme koji se pojavljuju u proizvodnji i distribuciji cjepiva protiv bolesti COVID-19. Potrebno je hitno utvrditi prikladne sustave za transparentnost i suradnju – stoji u dokumentu.

Spomenuvši božićnu poruku Urbi et Orbi pape Franje, u dokumentu se Papinske akademije za život podsjeća na Papin zahtjev, upućen svim državnim vlastima, poduzećima i međunarodnim tijelima, da promiču suradnju, a ne konkurenciju, želeći cjepivo za sve ljude, a posebno za najranjivije i najpotrebitije na svim krajevima našega planeta. Na prvom mjestu trebaju biti najranjiviji i potrebiti – upozorio je Papa. Te riječi – ističe se u dokumentu – zahtijevaju odgovornu pozornost svih.

Papinska se akademija potom poziva na dokument sastavljen zajedno s Dikasterijem za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, objavljen 29. novembra prošle godine, u kojemu se ističe da je cjepivo opće dobro, te se traži da se nadvladaju ‘nacionalizmi’, odnosno pokušaji više država da u što kraćem roku imaju svoje cjepivo, nabavljajući prije svih količine potrebne za njihovo stanovništvo. Riječ je o utrci koja neizbježno stvara nejednakosti.

Valja promicati i podupirati međunarodne sporazume što se tiče patenta kako bi se svima omogućio pristup proizvodu te izbjegao mogući komercijalni ‘kratki spoj’, kako bi se također i u budućnosti zadržala određena cijena. Duh koji valja promicati u industrijskoj proizvodnji cjepiva trebao bi biti duh suradnje među državama, farmaceutskim tvrtkama i drugim organizacijama, kako bi se dala mogućnost njegove proizvodnje na više strana svijeta.

Trebalo bi ponoviti ono što je učinjeno tijekom stvaranja cjepiva, s istraživanjem koje je uključilo sve snage. U istom se duhu – napominje se u dokumentu – treba potaknuti pozitivna suradnja vrjednujući postrojenja za proizvodnju i distribuciju koja su na raspolaganju na raznim područjima na kojima će se cjepivo davati, na temelju načela supsidijarnosti.

Treba izbjeći – stoji u dokumentu Papinske akademije – da neke zemlje cjepivo dobiju s velikim zakašnjenjem zbog manje raspoloživosti zato što su ga bogatije zemlje već kupile u velikim količinama. Važno je ne dopustiti da zaostanu siromašnije zemlje; potrebno je utvrditi niz instrumenata za postizanje dogovorenih ciljeva u smislu opće dostupnosti. Stoga se upućuje snažan apel nacionalnim vlastima, te organizacijama Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije, da se aktiviraju u tom smislu. Na taj će se način konkretizirati riječī pape Franje, da tako svi budemo braća i sestre – istaknuto je u dokumentu Papinske akademije za život.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: