Homelokalne vestiPastirsko pismo za početak nove Pastoralne godine 2020/21: Isus Krist – Početak svih početaka

Pastirsko pismo za početak nove Pastoralne godine 2020/21: Isus Krist – Početak svih početaka

Braći svećenicima, redovnicima, časnim sestrama, svim Bogu posvećenim osobama, dragim roditeljima, mladima i odgojiteljima

Danas, kada Vam pišem, je 1. septembar 2020; ovaj nam dan govori o početku nove školske i vjeronaučne godine. Svi mi znamo iz svoje vlastite životne prakse ovo: „dobar početak je već pola postignutog rezultata“! Zato braćo i sestre, dok Vas sve u Isusu Kristu – Učitelju mudrosti – najsrdačnije pozdravljam, najiskrenije Vas pozivam, da tako započnemo ovaj novi period života, da u sebi probudimo sve svoje tjelesne, duševne i duhovne snage! Ujedno se najpredanije stavimo na raspolaganje Duhu Svetome. Naime stalna prisutnost opasnosti pandemije koronavirusa kao i naši veliki napori da dobro dovršimo našu sinodu i time zaživimo duh sinodalnosti, još jače nas potiču na predanu suradnju sa Učiteljem mudrosti, Isusom iz Nazareta. Samo On je pravi početak najljepšeg i najboljeg života. Zato Vas dragi roditelji, te Vaše sinove i kćeri, osobito ako su na putu školovanja u osnovnoj i srednjoj školi ili na fakultetu i drugim visokim školama na poseban način pozivam da budno otkrivate ovo posebno vrijeme milosti. Vrijeme milosti znači da Vam je Bog spreman naklanjati posebne darove, posebna nadahnuća i posebna spoznanja.

Čitav proces životnog učenja samo nam govori, da ljudska osoba nosi u sebi izvanredne mogućnosti. Ali ne samo na području razumskog otkrivanja i razvoja! Danas je npr. često žalosno zanemaren odgoj naše volje i htijenja; potpuno je marginalizirana uloga sjećanja, a i pamćenja! A napose je žalosno pogažena briga o duhovnom i moralnom napredovanju te našoj otvorenosti Duhu Svetom.

Zato dolazim pred Vas, braćo i sestre, u ime Crkve, koja je nositeljica duhovnih darova, da Vas pozovem, da svoju prvu brigu posvetite upravo duhovnoj zrelosti, koja jedino donosi pravu sreću.

Crkva naime, dok nas poziva na dobru pripravu na svetu pričest, na svetu ispovijed, na svetu krizmu i na sveti brak, želi nam reći da je naš život izvanredno dragocjeni dar i ima u sebi tolike mogućnosti, da ga trebamo neprestano obogaćivati i uljepšavati svetim tajnama.

Sveti sakramenti su jedina snaga, koja može iz našeg života napraviti najdragocjeniji biser: biser sreće za nas same; biser sreće za sve ljude, a napose za zajednicu Crkve. Nemojte, predragi roditelji i dragi vi mladi, zanemariti to svoje bogatstvo i neodgovorno dopustiti da umjesto da budete biseri sreće postanete virus duhovne i moralne zaraze za druge, pa time i nosioci smrti za ljude i prvenstveno za sebe.

I naši sinodalni susreti postali su pravi vapaj za tim, da se mogu mladi svestrano razvijati u zrele i odgovorne ličnosti. Zato Vas već sada na početku pastoralne godine pozivam, da posvetimo svu pažnju uvođenju u slavlje sakramenata. Oni su naime čisti izvori za osobe, koje trebaju postati harmonične ličnosti. Svi kandidati za krizmu zato su pozvani, da osim redovitog katehetskog osposobljavanja tokom čitave godine obave i jednodnevnu zajedničku duhovnu obnovu.

Kao što je svjetlo i ljubav Duha Svetoga sišla na prvu Crkvu samo onda, kada su bili svi zajedno u molitvi na istome mjestu, tako trebamo i mi mladima najprije osigurati zajednički duhovni susret, da bi mogli oni postati apostoli zajedništva, mira i pravoga napretka.

Bračni pak je život odsjaj Presvetog Trojstva. Ne može se brak nikako razumjeti i zaživjeti bez dubokog iskustva Crkve kao Tajna Presvetog Trojstva. To se može okušati upravo na cjelodnevnoj duhovnoj obnovi svih onih koji čeznu za Trojstvenim načinom života: muž-žena-djeca.

Tako ćemo u ovoj pastoralnoj godini 2020/21. na razini čitave Nadbiskupije slaviti dan Duhovne obnove za zaručnike i kandidate za brak unutar Tjedna molitve za život (19-25.3), i to u subotu 20. marta 2021. a duhovnu obnovu za kandidate za krizmu u subotu 24. aprila 2021. uoči nedjelje Dobroga Pastira. Svaki krizmanik – to jest pomazanik – treba postati dobri pastir u svojoj župi.

Braćo i sestre, nakon dvadeset godina moga služenja u našoj dragoj Nadbiskupiji mogu čak reći da  iskustveno „opipavam“ kako su dragocjena slavlja sakramenata, u kojima se rađaju ljudi Duha. Omogućimo dakle našoj zajednici Nadbiskupije takav blagoslov za našu budućnost.

S tim iskrenim željama i prošnjama Vama, dragi roditelji i dragi mladi, radosno Vas pozdravljam i u Gospodinu blagoslivljam!

+ Stanislav Hočevar

FOLLOW US ON: