Homelokalne vestiPatrijarh Porfirije osuđuje mržnju prema Bošnjacima

Patrijarh Porfirije osuđuje mržnju prema Bošnjacima

Patrijarh Porfirije (Perić) najoštrije je osudio nekoliko incidenata mržnje prema muslimanima Bošnjacima u gradu Priboju na jugozapadu Srbije: “Kao netko tko je oduvijek živio u nacionalno ili vjerski mješovitoj sredini, ističem da je vrlo važno da svećenici u obraćanju vjernicima u hramu, ali i osobnim primjerom svjedoče da su svaki muškarac i svaka žena, bez obzira na vjeru i naciju, naš bogoliki brat i sestra”

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da je s “tugom, nevjericom i ogorčenjem” pratio uvrede koje su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti upućivali sugrađanima islamske vjeroispovijesti.

“Uvjeravam našu muslimansku braću da najoštrije osuđujemo takve postupke”, rekao je Porfirije, a priopćeno je iz Informativne službe SPC. Pravoslavni kršćani moraju svojim životom svjedočiti da je svaka osoba brat ili sestra, bez obzira na vjeru i nacionalnost, upozorio je poglavar Crkve.

Patrijarh je krajnje zabrinjavajućim ocijenio da mladi ljudi “u najljepšim godinama života Božić – najradosniji blagdan mira, solidarnosti i ljubavi dočekuju vrijeđajući i prijeteći svojim sugrađanima, svojim najbližim susjedima”.

Prvih dana 2022. godine u Priboju, gradiću na jugozapadu Srbije u kojem žive Srbi i Bošnjaci, dogodilo se nekoliko incidenata u kojima su vrijeđani Bošnjaci.

Porfirije je također izrazio razočaranje što su u jednu od akcija bili uključeni i policijski službenici, odnosno oni koji bi trebali spriječiti takve incidente.

Prema medijskim izvješćima, nekoliko je mladića marširalo Pribojom na Badnjak (sa 6. na 7. januara) pjevajući slogane poput “Božić je, pucajte na džamije”. U komentarima na Facebooku upućene su prijetnje i gradskom imamu.

Prethodnih dana na internetu je osvanula snimka privatne zabave na kojoj granični policajci morbidno “slave” uz pjesmu koja veliča genocid u Srebrenici i ratne zločine u Hrvatskoj.

Kako je priopćeno iz državnog tužiteljstva, o svim incidentima pokrenute su istrage. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u srijedu u Priboju i sastao se s lokalnim političarima i predstavnicima mjesnih vjerskih zajednica. “Moramo poštovati ​​muslimane, moramo poštovati džamije, kao što poštujemo naše manastire i crkve. Ovo je njihova zemlja koliko i naša”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

“Kao netko tko je oduvijek živio u nacionalno ili vjerski mješovitoj sredini, ističem da je vrlo važno da svećenici u obraćanju vjernicima u hramu, ali i osobnim primjerom svjedoče da su svaki muškarac i svaka žena, bez obzira na vjeru i naciju, naš bogoliki brat i sestra”, rekao je poglavar Srpske pravoslavne Crkve.

Dodao je da je za pravoslavne kršćane to jedini ispravan stav.

(VN/KMC)

FOLLOW US ON: