Homelokalne vestiPatrijarh srpski Porfirije primio kardinala Koha

Patrijarh srpski Porfirije primio kardinala Koha

Nјegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, zajedno sa članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda: Visokopreosvećenim Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Joanikijem i preosvećenim episkopima bačkim g. Irinejem i zvorničko-tuzlanskim g. Fotijem, primio je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nјegovu Eminenciju Kardinala g. Kurta Koha, predsednika Papskog saveta za unapređenje jedinstva hrišćana i kopredsedavajućeg Bogoslovske komisije za dijalog između Pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve.

U pratnji visokog gosta bili su Preuzvišeni Nadbiskup i metropolit beogradski g. Stanislav Hočevar; mons. Simon Bolivar Sančez Karion, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Beogradu; velečasni Jaromir Zadrapa, sekretar za Istočne Crkve u Papskom savetu za unapređenje jedinstva hrišćana; i velečasni Mihael Sokol, sekretar beogradskog Nadbiskupa.

U razgovoru vođenom u duhu hrišćanskog razumevanja, sagovornici su naglasili da nastavak dijaloga i dalјe unapređenje saradnje između Pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve otvara mogućnost još snažnijeg i doslednijeg svedočenja jevanđelskih vrednosti neophodnih današnjem svetu, a posebno Evropi.

Budući da do nedavno kao Mitropolit, a sada kao administrator upravlјa Eparhijom zagrebačko-lјublјanskom, Patrijarh g. Porfirije je gosta upoznao sa zajedničkim nastojanjem da Srpska Pravoslavna Crkva i Rimokatolička Crkva u Hrvatskoj i Sloveniji uspostave i unaprede međusobnu saradnju na jevanđelskim osnovama na dobro svih.

Kardinal Koh je Nјegovoj Svetosti preneo pozdrave i najbolјe želјe Pape Franje i pohvalne ocene Patrijarhovog delovanja u Hrvatskoj, posebno naglašavajući poruke koje je uputio prilikom nedavne posete Vukovaru. Sagovornici su istakli važnost molitve, naročito molitve za mir i molitve jednih za druge. Patrijarh Porfirije je govoreći o ranijim susretima sa Papom Franjom, umolio kardinala Koha da Papi prenese njegove lične pozdrave i veliku zahvalnost Srpske Pravoslavne Crkve na stavu Svete Stolice o Kosovu i Metohiji.
Episkop bački g. Irinej i nadbiskup beogradski g. Stanislav Hočevar su upoznali gosta sa višedecenijskom uspešnom saradnjom dveju Crkava u Republici Srbiji. Episkop g. Irinej je govoreći o ozbilјnim problemima koje Crkve i verske zajednice u Srbiji imaju u ostvarivanju na zakonu ustanovlјenog prava na izvođenje predmeta Verska nastava u državnim školama, kao i o saradnji dveju Crkava u procesu restitucije nepravedno oduzete imovine, naglasio da se Srpska Crkva, zastupajući jednaka prava za sve, drži načela da od države i društva ništa što je pravedno i na zakonima zasnovano ne traži za sebe, a da u istoj meri ne traži i za Rimokatoličku Crkvu, Crkve reformacije, Islamsku i Jevrejsku zajednicu.
Arhijereji Srpske Crkve su posebno istakli izvanrednu bratsku saradnju sa nadbiskupom Hočevarom tokom svih godina njegove službe u Beogradu.

Visokopreosvećeni Mitropolit g. Joanikije je govorio o nameri da, već na samom početku svog mitropolitskog rada, na principima koje naša Crkve primenjuje u Srbiji, pokrene intenzivniji dijalog i saradnju sa Rimokatoličkom Crkvom u Crnoj Gori, sa namerom da na osnovu temelјnih ugovora koje obe Crkve imaju sa državom, ostvare i druga prava koja im pripadaju, posebno izvođenje verske nastave u državnim školama i restituciju.

Kardinal Koh je, nadovezujući se na arhijereje koji su govorili o Verskoj nastavi, naglasio da je pitanje katihizacije veoma važno za obe Crkve, da je od klјučnog i vitalnog interesa za buduće naraštaje.
Na posletku razgovora potvrđena je nužnost unapređenja dijaloga dveju Crkava kako na vaselјenskom tako i na pomesnom nivou.

Posle prijema u Patrijaršijskom dvoru, Nјegova Svetost Patrijarh g. Porfirije je visokog gosta iz Vatikana i njegovu časnu pratnju poveo u obilazak hrama Svetog Save.

Prijemu su prisustvovali Preosvećeni Episkop marčanski g. Sava, šef kabineta Patrijarha srpskog, i g. Dušan Stokanović, upravnik Informativno-izdavačke ustanove Srpske Pravoslavne Crkve.

Izvor: www.spc.rs / KMC

FOLLOW US ON: