Homelokalne vestiPedesetnica – svetkovina Duhova

Pedesetnica – svetkovina Duhova

Župnik crkve Krista Kralja i generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević je na početku vigilije Duhova 30. maja pozdravio vjernike i izrazio radost zbog ponovnog susreta s vjernicima u crkvi. Rekao je da se misa prikazuje za pokojnog svećenika kanonika Antona Rojca, koji je pet godina proveo u Beogradu, a također za duhovni preporod svih vjernika Beogradske nadbiskupije.

»Započeli smo prvu vigiliju. Velika je radost što možemo sudjelovati u zajednici u povijesnom i duhovnom događaju svetkovine Duhova«, naglasio je u propovijedi nadbiskup mons. Stanislav Hočevar koji je predvodio euharistijsko slavlje.

Mons. Hočevar je između ostalog rekao da mi po Duhu Svetom primamo naš nutarnji način života i da smo tako oslobođeni od svake sebičnosti i zla, te tako možemo živjeti po Božjem zakonu, zakonu Duha Svetoga koji nas iz trenutka u trenutak vodi kao nekad Isusa.

Nakon svete mise uslijedilo je bdjenje: klanjanje i molitva pred Presvetim.

 

Na sam blagdan Pedesetnice – Duhova, 31. maja navečer, preuzvišeni otac nadbiskup je predvodio euharistijsko slavlje u konkatedralnoj Župi Krista Kralja u Beogradu.

Podsjećajući na čitanja toga dana, na riječi Svetoga Pavla koji govori da se srcem vjeruje ali da se ustima ispovijeda vjera, preuzvišeni je naglasio da, vođeni time, u »svetom bogoslužju trebamo glasno i jasno djelovati, govoriti, surađivati, odgovarati, jer ako ne govorimo glasno – naše biće u cjelini ne sudjeluje te time sami sebi uskraćujemo milosti, prije svega veće duhovno iskustvo.

Bez sabranosti, jasne i glasne molitve – nikad nećemo doći do iskustva Duha Svetoga«, rekao je nadbiskup

Vjernike je podsjetio da je – iako se liturgijski ne slavi – toga dana i pohod Blažene Djevice Marije Elizabeti, koja ga je poduzela vođena Duhom Svetim.

Nadbiskup je također naglasio važnost uloge majke, uspoređujući je sa životom Bogorodice koja je brinula i odgajala Isusa tijekom razdoblja Njegova zemaljskog života.

(kmc)

FOLLOW US ON: