HomevestiPeruanski biskupi: Moramo štititi život i dostojanstvo Venezuelaca

Peruanski biskupi: Moramo štititi život i dostojanstvo Venezuelaca

Na slici: Papa Franjo i peruanski biskupi u Limi  (Vatican Media)

U Peruu je prije godinu dana, na inicijativu biskupa osnovan Centar za informaciju i orijentaciju venezuelskih migranata, kako bi se odgovorilo na potrebe venezuelskih građana koji su stigli u Peru zbog velike političke, društvene i ekonomske krize u zemlji.

U Peruu je prije godinu dana, na inicijativu biskupa osnovan Centar za informaciju i orijentaciju venezuelskih migranata, kako bi se odgovorilo na potrebe venezuelskih građana koji su stigli u Peru zbog velike političke, društvene i ekonomske krize u zemlji. Centar je prvu obljetnicu, posebnom svečanošću, proslavio 24. augusta, u nazočnosti, među ostalima, i predsjednika Peruanske biskupske konferencije, monsinjora Miguela Cebrejosa Vidartea, te Federica Agustija, predstavnika Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Centar pokušava dati doprinos zaštiti života i dostojanstva venezuelskih građana koji su imigrirali u Peru, osobito onih koji se nalaze u najugroženijim prilikama – rekao je predsjednik Peruanske biskupske konferencije, koji je ujedno i predsjednik Vijeća latinskoameričkih biskupa. Osim toga, centar nastoji ujediniti pothvate Katoličke Crkve i organizacija civilnoga društva koje imaju isti cilj.

Trenutno je u Peru stiglo više od 850.000 Venezuelaca i zbog toga je osnovan Centar kako bi prihvatio, štitio, promicao i integrirao migrante – podsjetio je nadbiskup Miguel Cebrejos Vidarte, citirajući riječi pape Franje i zahvalivši ocima skalabrinijancima i isusovcima koji su se aktivno zauzeli za pastoralnu brigu migranata unutar Crkve u Peruu.

Od svojeg otvaranja, Centar je prihvatio 1045 Venezuelaca, od kojih su 44% žene i 56% muškarci. Ukupno je 741 osobi pomoć pružio izravno, a 304 osobe su pomoć primile neizravno. U prvoj je godini djelovanja Centar osigurao informacije o migrantima, zapošljavanju, gospodarskoj pomoći i smještaju. Osim umrežavanja s organizacijama Katoličke Crkve, Centar surađuje s ekumenskim tijelima i međunarodnim organizacijama, kao što su agencije Ujedinjenih naroda za migrante i za rad.

Centar je svoje metode djelovanja usredotočio na najvažnije stvari, kao što je pažnja prema osobama, pravno savjetovanje, volontiranje i suradnja, kako s vjerskim zajednicama tako i sa službenim društvenim uredima. Osim toga, u tijeku je projekt suradnje s Peruanskim Caritasom kako bi odgovorili na hitne potrebe venezuelskih migranata.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: