HomevestiPeruanski biskupi: Socijalni mir je nezaobilazan imperativ

Peruanski biskupi: Socijalni mir je nezaobilazan imperativ

Na slici: Peruanski biskupi

Prigodom 198. obljetnice peruanske nezavisnosti, biskupi uputili poruku.

Peru se priprema za proslavu 198 godina otkako je, 28. jula 1821. godine, argentinski general José Francisco de San Martín y Matorras proglasio neovisnost zemlje. Prisjećajući se tog značajnog povijesnog događaja, peruanski su biskupi uputili poruku svim Peruancima kako bi podijelili s njima zabrinutosti i nade. Dokument nosi naslov „Peru je zemlja nade koja poziva i potiče cijeli svoj narod na jedinstvo“, te preuzima riječi pape Franje od 19. januara 2018. godine, kojima se u Limi obratio vlastima, društvu i diplomatskom zboru.

Obrazovanje novih generacija jedan je od glavnih zadataka – napisali su biskupi u dokumentu i istaknuli – Unatoč znatnom napretku koji se postigao na tom području, potrebni su daljnji napori za kvalitetno obrazovanje koje svima mora biti dostupno i utemeljeno na moralnim načelima. Biskupi osobito pozivaju na jačanje uloge učitelja i na promicanje većega sudjelovanja obitelji.

Na području zdravstva učinjeni su mnogi napori u borbi protiv anemije i pothranjenosti – primijetili su peruanski biskupi i upozorili – Moramo se još suočavati s uzrocima tih pošasti i uklanjati ih. Hitno treba uspostaviti potrebnu politiku za pružanje odgovarajuće zdravstvene skrbi osobama koje su pogođene anemijom i pothranjenošću.

Peruanska biskupska konferencija u poruci osim toga podsjeća na odgovornosti koje treba poduzeti pred klimatskim promjenama, čiji su učinci očiti, primjerice, na području Amazonije. Na tom velikom području krčenje šuma, koje podupiru veliki gospodarski interesi, zapravo mijenja ključnu ravnotežu. Trebaju nam politike i ponašanja koja promiču ljudska prava, socijalnu pravdu i održivi razvoj. Da bismo iskorijenili siromaštvo, glad i pothranjenost, važna su djela kao odgovor na klimatske promjene.

Socijalno-ekološki sukobi koji proizlaze iz rudarskih aktivnosti ponovo su postali pitanje nacionalnog plana – istaknuli su peruanski biskupi i podsjetili – Jedan  od uzroka tih sukoba je nepoštovanje postignutih dogovora i preuzetih obveza. Socijalni mir je nezaobilazan imperativ.

Cijenimo napore koji se ulažu u obeshrabrujući zadatak prevladavanja zla korupcije i provedbu reforme pravosudnog i političkog sustava. Pozivamo sve uključene čimbenike da nastave raditi na uspostavi stvarne promjene koja će građanima omogućiti da ponovo zadobiju povjerenje u pravdu i politiku koji su nosivi stupovi pravne države – zaključili su peruanski biskupi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: