HomevestiPlenarno zasjedanje argentinskih biskupa pod zaštitom Bogorodice iz Lujána

Plenarno zasjedanje argentinskih biskupa pod zaštitom Bogorodice iz Lujána

Na slici: Biskup Paul James Mason, papa Franjo i biskup Santiago Olivera (30. oktobra 2019.)  (AFP or licensors)

U središtu rada 118. plenarnog zasjedanja Argentinske biskupske konferencije bit će neka pitanja koja se odnose na crkvenu pastoralnu skrb. Biskupi koji su sudjelovali na posebnoj Sinodi o Panamazonskom području iznijet će razmišljanja i prijedloge koji su proizišli sa sinodske skupštine

Jučer je u gradu Pilaru, u pokrajini Buenos Aires, misnim slavljem koje je predvodio predsjednik Argentinske biskupske konferencije, monsinjor Óscar Vicente Ojea Quintana, započelo 118. plenarno zasjedanje tog tijela Katoličke Crkve u Argentini. Susret se održava pod zaštitom Bogorodice iz Lujána, koja se također časti kao Marija Pomoćnica i zaštitnica Argentine.

U središtu je rada plenarnog zasjedanja nekoliko pitanja koja se odnose na crkvenu pastoralnu skrb, uključujući kriterije za sprečavanje spolnog zlostavljanja od strane članova Crkve. Pritom će se detaljno proučiti smjernice Svete Stolice, i to uz sudjelovanje oca Hansa Zollnera, predsjednika Centra za zaštitu djece Papinskog sveučilišta Gregoriane i člana Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika.

Argentinski biskupi koji su sudjelovali na posebnoj Sinodi o Panamazonskom području iznijet će razmišljanja i prijedloge koji su proizišli sa sinodske skupštine. Osim toga, još jedna tema koja se nalazi u središtu plenarnog zasjedanja tiče se organizacije Nacionalnog marijanskog kongresa koji bi se trebao održati od 23. do 26. aprila 2020. u Catamarci, u podnožju argentinskih Andi. Taj će se skup održati u okviru Nacionalne marijanske godine i proslave jubileja Virgen del Valle, odnosno 400 godina od pronalaska crnoga kipa Blažene Djevice Marije u spilji u Catamarci.

Dan prije početka plenarnog zasjedanja, u Argentinu je, nakon 37 godina, iz Engleske vraćena kopija kipa Bogorodice iz Lujána. Naime, britanska ga je vojska 1982. godine odnijela s Falklandskoga otočja, nakon završetka sukoba između Ujedinjenog Kraljevstva i Argentine u kojem je poginulo oko 900 ljudi. U srijedu, 30. oktobra, u nazočnosti pape Franje, vojni ordinarij za Veliku Britaniju, biskup Paul James Mason, predao je Bogorodičin kip argentinskom vojnom ordinariju, biskupu Santiagu Oliveri.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: