Homelokalne vestiPobobožnosti meseca maja: „Bog nam daje Majku.“

Pobobožnosti meseca maja: „Bog nam daje Majku.“

U subotu 29. maja, svečanim euharistijskim slavljem vernici grada Beograda u zajedništvu sa svojim nadpastirom, završili su i tematski zaokružili pobožnosti meseca maja – pobožnosti subota u mesecu maju.
Naime ovom petom subotom, završila se tradicionalna pobožnost, koja je vernicima bila stavljena na raspolaganje kroz čitav mesec maj. Ali povrh toga, pobožnost prvih subota u mesecu se nastavlja, te su vernici pozvani da i dalje hodočaste i priključe se molitvama i milodarima za obnovu kompleksa „Marianum“.

Svečano misno slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i mitropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Mihaela Sokola i dekana Beogradskog dekanata preč. fra Ilije Alandžaka.

Nadbiskup Hočevar na početku svoje homilije osvrnuo se na prethodne tematike koje su kroz propovedi predstavljene vernicima, te ih sve zaokružio u jednu celinu.
„Od prvoga maja pa dalje, razmatrali smo; „ gdje sam?“; sa Josipom smo rekli „ustanimo i idimo na put“ da bi smo susreli Krista jer u Njemu, videli smo, pronašli smo „ mir i život“. Da bi mogli tim životom, braćo i sestre živjeti, sam Krist Gospodin nam daje svoju vlastitu Majku“.

„Evo ti majke!“ (Iv 19,27)
Nadbiskup je podsetio sve prisutne vernike i na trenutak kada je Isus, tada već razapet na Križu poverio svoju Majku jednom od svojih učenika, apostola, Ivanu. Upravo tog trenutka Isus je svoju Majku poverio svima, ne samo Ivanu već svim ljudima, tog trenutka ona je postala Majka čovečanstva. Ali da li ljudi danas zaista imaju poštovanje i ljubav do Isusove Majke, da li je čuvaju, da li je ljube i vole kao što svako dete voli svoju majku ili je pak povređuju i na taj način joj zabijaju nož u srce; da li je čuvaju i vole svakog dana ili joj se pak uteču samo kada je njima potrebna Njena pomoć i zagovor? Isus je u trenutku svoje ovozemaljske smrti, ljudima poverio, dao ono što mu je bilo dragoceno, svoju Majku ali je i njoj poverio one zbog kojih se žrtvovao i za čije grehe je predao svoj život, čitavo čovečanstvo, sve ljude bez razlike; rečima „Ženo! Evo ti sina!“ (Iv 19, 26) i „Evo ti majke!“ (Iv 19,27).

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: