HomevestiPobožnost prve subote u katedrali

Pobožnost prve subote u katedrali

U subotu 4. decembra svečanim misnim slavljem u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, pobožnosti prvih subota za ovu godinu privedene su kraju. Kao što svaki kraj ujedno predstavlja i novi početak, ova subota ujedno je bila i prva subota, sada već tradicionalne pobožnosti – prve subote u katedrali, u novoj crkvenoj godini koja je započela prvom nedeljom adventa, tačnije 28. novembra.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, župnika i rektora katedrale, fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata i župnika župe Sveti Anto i vlč. Andreja Đuričeka, penitencijera i relatora sinode. Đakonsku službu obavljao je đakon vlč. Stipo Filipović, dok je svečano misno slavlje za orguljama pratio p. Marijan Steiner, superior rezidencije isusovaca u Beogradu.

Nadbiskup Hočevar je u propovedi istakao značaj vere u životu svakog pojedinca. Vera sa jedne strane predstavlja potpuno poverenje i predaju Njemu, Bogu Tvorcu, a sa druge strane predstavlja osvetljenje razuma da bi čovek mogao spoznati „sve Božije tajne i istine“, rekao je Nadbiskup. Istakao je da vera zapravo treba biti i postati središte života svakog vernika, ali ta vera treba biti poput plamena koji sija i greje beskonačnim poverenjem i ljubavlju; vera koja se ne živi može lako iz tog  gorućeg plamena postati samo žar koji tinja, može postati samo formalnost, samo navika u svakodnevnom životu pojedinca. Zato se upravo svaki vernik treba zapitati šta zaista vera predstavlja u njegovom životu, zaključio je Nadbiskup.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: