Homelokalne vestiPobožnost prve subote u katedrali

Pobožnost prve subote u katedrali

Već tradicionalne pobožnosti prvih subota u katedrali se nastavljaju. Tim povodom, svečano euharistijsko slavlje u subotu, 5. februara, u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, katedralnog župnika i rektora Marianuma; fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata ; p. Marijana Steinera, superiora u rezidenciji Isusovaca u Beogradu; mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma Nadbiskupije; vlč. Andreja Đuričeka, penitencijera i relatora Sinode, dok je đakonsku službu obavljao vlč. Stipo Filipović, đakon i lični sekretar nadbiskupa.

U kratkom uvodu vlč. Mihael uputio je reči zahvale svim prisutnim vernicima koji verno dolaze svake prve subote u mesecu te svojim molitvama i milodarima podpomažu obnovu Marianuma, ujedno se zahvaljujući i sveštenicima koji redovno sudeluju na ovim misnim slavljima.

Svečanom misnom slavlju predhodila je molitva krunice koju je uz prigodna razmatranja predvodio nadbiskup Hočevar.

Nadbiskup Hočevar u svojoj propovedi naglasio je značaj dolaska svakog vernika na ovu pobožnost, jer to nije bilo kakav dolazak već zajedničko hodočašće cele Beogradske nadbiskupije. Sam čin dolaska u katedralnu crkvu na ove pobožnosti ujedno predstavlja i molitvu, žrtvu koju svi vernici u zajedništvu upućuju Njoj, ne bi li pogledala na ovu malenu zajednicu i molitvama pratila izgradnju “centra koji će postati srce Nadbiskupije” istakao je nadbiskup. Ujedno se nadovezujući na samu ulogu koju će ovaj pastoralni centar imati, a to je upravo stvaranje novih zajednica i jačanje onih već postojećih, bilo redovničkih ili laičkih. Zaključivši homiliju pozivom kao i poticajem da vernici još više trebaju raditi upravo na izgradnji zajedništva ne bi li zaista postali “jedna duša”.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: