Homelokalne vestiPobožnost prve subote u katedrali

Pobožnost prve subote u katedrali

Prva subota u mjesecu za Beogradsku nadbiskupiju, a napose za katedralu i župu Uznesenja Blažene Djevice Marije ima posebno značenje. Naime, tog dana se na poseban način i „žarčom“ molitvom utječemo Majci Nebeskoj, u crkvi koja je posvećena baš Njoj, kako bi se završila obnova Marijanuma, kompleksa zgrada oko katedrale te kako bi iste bile u službi svim vjernicima Beogradske nadbiskupije, ali i svim ljudima dobre volje, i u kojima bi se mogli dostojno okupljati i formirati vjerskim i kulturnim sadržajima. Toga dana svi stipendiji kumulativnih misa, kao i svi milodari, namijenjeni su u tu svrhu.

Tako je bilo i ovu prvu subotu 5. marta, kada su vjernici okupljeni oko Marije u katedrali molili krunicu, predvođeni beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. Stanislavom Hočevarom, a poslije molitve krunice sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju koje je također predvodio nadbiskup, uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, katedralnog župnika i rektora Marijanuma, fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata, mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma Nadbiskupije, p. Lojze Letonje, župnika župe sv. Ćirila i Metoda, vlč. Andreja Đuričeka, penitencijera i relatora Sinode, dok je đakonsku službu obavljao vlč. Stipo Filipović, đakon i osobni tajnik nadbiskupa.

 

Nadbiskup Hočevar se u propovijedi osvrnuo na čitanje iz Knjige Izlaska gdje Bog Mojsiju otkriva sebe: „Ja sam onaj koji jesam“. Dakle, ovdje se vidi da „Bog nije statičan, on uvijek djeluje“, rekao je nadbiskup, ističući kako se čovjek treba osloniti na Njegovu snagu, predati se potpuno Bogu, imati vjeru u Boga kao što je posjedovala Marija. Postavljajući pitanje: Što je naša glavna zadaća u korizmi?, nadbiskup je odmah uputio kako se odgovor može pronaći u njegovom pastirskom pismo, a to je otkrivanje bogatstva nedjelje, koja u sebi ostvaruje susret, zajedništvo Boga i čovjeka te čovjeka i čovjeka. Nadbiskup je istakao da je Bog tvorac svega i bez Boga je sve pusto i prazno, a to je spoznala Marija koja je prihvatila Bog za Oca, Božji plan i tako omogućila da rođenjem Isusa zasja svjetlo na svijetu, a „to svjetlo je nedjelja, jer tada slavimo Boga, njegovu svemoć i zahvaljujemo za sve što je stvorio.  Naime,  svjetlo ne vrijedi bez topline, a toplina je Božja ljubav, koja pomaže da rastemo i donosimo dobra djela“ zaključio je nadbiskup.

Na kraju propovijedi zahvalio je svima koji pomažu obnovu Marijanuma.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: