Homelokalne vestiPobožnost prvih subota u Novoj godini!

Pobožnost prvih subota u Novoj godini!

“Novorođeni nas je okupio ovde i sada! ”

Sada već tradicionalna pobožnost prvih subota u svakom mesecu se nastavlja i ove 2021. godine. Naime prve subote u mesecu januaru, prve subote u Novoj godini, dana 2. januara 2021. godine, u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, nadbiskup i metropolita beogradski mons. Stanislav Hočevar predvodio je svečano Euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju župnika katedralne župe, i tajnika nadbiskupa, vlč. Mihaela Sokola; superiora župe Sv. Petra, patra Marijana Steinera i mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma nadbiskupije i župnika župe Sv. Josipa Radnika.

Pre svečanog misnog slavlja, preuzvišeni je predvodio, zajedno sa prisutnim vernicima, klanjanje i molitvu krunice.

„Ustani, zasini, Jeruzaleme“ Iz (60, 1-6)

Preuzvišeni otac nadbiskup u svojoj homiliji istakao je da povrh svega iako je zemljotres koji je zadesio susednu Hrvatsku, bio razoran i uništio neke predele kao i da je odneo žrtve, trebamo moliti Gospodina da i tu nesreću obrati i okrene na veliku radost, na nove mogućnosti; da solidarnost podstakne zbližavanje susednih država; na ponovno zbližavanje zemlje Balkana „razumevanje, pomirenje, bratstvo, da sve zemlje postanu prijatelji”, reči su beogradskog nadbiskupa, mons. Stanisalava Hočevara.

„ Ustani, Beogradska nadbiskupijo!“ reči su poticaja svim prisutnim vernicima, ističući sposobnost i mogućnosti i snagu vernika Beogradske nadbiskupije koja jeste mala ali ne zaboravimo Isusove reči „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, ondje sam i ja među njima.” (Matej 18,20); ali bitno je da ne zaboravimo i zajedništvo jer kao što je preuzvišeni u svojoj homiliji rekao „ako ćemo ustati svi zajedno, kao jedno srce i jedna duša, sa jednim velikim vapajem Gospodinu; moći ćemo obnoviti ne samo materijalno, već postići ono što je naša najveća želja, da tu nastane pravi centar duhovnosti, pastoralne mudrosti, pastoralnih smernica za budućnost!“

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: