Homelokalne vestiPobožnosti Blaženoj Djevici Mariji u Marijanumu

Pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji u Marijanumu

Nalazimo se u teškim vremenima, okruženi svakojakim medijskim i društvenim uticajima, pa su nam, zarad očuvanja duhovnog i duševnog zdravlja, pomoć i zagovor naše Majke i Majke Crkve potrebniji nego ikad. Iz tog razloga, držeći se Crkvene tradicije po kojoj je Blaženoj Djevici Mariji posvećena subota ‒ prva subota u svakom mesecu ‒ počevši od juna ove godine svake prve subote se u beogradskoj katedrali održavaju pobožnosti  posvećene Blaženoj Djevici Mariji: zajedničke molitve krunice, duhovne obnove i sveta misa u 18 sati. Ova pobožnost ujedno je prilika da se iskreno pomolimo za sveobuhvatnu obnovu Marijanuma.

Druge subote u nizu, 6. 7. 2019, na dan posvećen Svetoj Mariji Goreti, svetu misu je uz koncelebraciju vlč. Gžegoža J. Hudeka predvodio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski.

U svojoj kratkoj ali nadasve snažnoj homiliji nadbiskup je stavio naglasak na potrebu molitve za obnovu Marijanuma, rekavši: »Vlaga uništava čitavu zgradu i tako smo svi mi u opasnosti da preko svojih nogu preuzmemo mentalitet ovoga sveta (pri čemu su noge tu potpuno prikladan simbol jer njima koračamo ovim svetom).«

Govoreći o svetici kojoj je taj dan bio posvećen, mons. Hočevar je naglasio da je »Marija Goreti dobijala iz Evanđelja snagu da živi i čuva lepotu srca…«, da bi zatim postavio suštinsko pitanje: »A je li tako s našim mladima?« Govoreći o značaju Marijanuma, rekao je: »Mi u Beogradu treba da osećamo da je ovaj prostor od Boga predodređen za sveti prostor škole Marijinog dela…«, jer »ova crkva mora da postane dvorana Poslednje večere u kojoj svi molimo da Bogorodica i nas poseti kao Elizabetu«. Svoju homiliju nadbiskup je završio rečima: »Moja želja je da Marijanum rađa učenike koji bi unaokolo išli s takvom ljubavlju s kakvom je Marija stupila u Elizabetin dom.«

Mladi, pozivam vas da svojim molitvama i obraćanjem Majci Crkve i našoj Majci, svojim životima odgovorimo na pitanje koje je mons. Hočevar postavio u homiliji. Budimo prava deca Božja, sinovi i kćeri Crkve, prava so zemlje, svedočeći Evanđelje. Počnimo svojim sve većim prisustvom na ovim marijanskim pobožnostima na koje nas poziva naša Majka i Majka Crkve. Budimo kao sveta Marija Goreti, kao svi ostali sveci i svetice Božje‒ primer ljubavi.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: