Homelokalne vestiPodijela sakramenta sv. Potvrde u Zaječaru

Podijela sakramenta sv. Potvrde u Zaječaru

U nedjelju 25. aprila na Nedjelju Dobrog pastira, župa Sv. Jurja u Zaječaru je proslavila svoju župnu slavu svoga nebeskog zaštitnika Sv. Jurja mučenika. Kalendarski se on obilježava 23. aprila, ali je zbog obaveza i mogućnosti oca nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara ove godine prebačen na nedjelju.

Svečano misno slavlje kojeg je predvodio otac nadbiskup u kojem su sudjelovali svećenici vlč. Marko Trošt, župnik niški i dekan niškoga dekanata, vlč. Anton Pernat, župnik iz Smedereva, i vlč. Marijan Lindić, župnik Zaječara i Bora, je započelo u 17 sati sa prisustvom mnogih župljana iz Zaječara, Knjaževca i Zlota, te prijatelja pravoslavaca i predstavnika gradskih vlasti. U svečanoj liturgiji su pomagali i bogoslovi David Sebastian Castillo Gallardo (na pastoralnoj praksi u Zaječaru i Boru) i Juan Ignacio Arellano (na pastoralnoj praksi u Smederevu).

Osim što je zaječarska župa obilježila svoj dan, otac nadbiskup je za vrijeme mise podijelio sakrament Sv. Potvrde dvoje naših župljana: Viktoru Duljaju i Raquel Goday.

Otac nadbiskup je u svojoj propovijedi govorio o besplatnoj Božjoj ljubavi koju je Sv. Juraj iskusio i navijestio svojim životom, ali i mučeničkom smrću dajući svoj život radi Krista, ostajući nepokolebljiv pred navalama Zloga. Također je istaknuo i važnost uključivanja naših krizmanika u aktivan život naše župe koje se očituje u djelotvornoj ljubavi prema bližnjima koji su u najvećoj potrebi. Takav aktivan život u župi se uvijek može nadahnjivati na primjeru Sv. Jurja.

Nakon misnoga slavlja, nastavilo se slavlje u dvorištu crkve oko obiteljskoga stola gdje je bilo mjesta za svakoga. U ovom zajedništvu zaječarske župe i njenog pastira se moglo iskusiti radost uskrsnuća.

vlč. Marijan Lindić

FOLLOW US ON: