Homelokalne vestiPodjela svete krizme u župi sv. Ljudevita u Boru

Podjela svete krizme u župi sv. Ljudevita u Boru

U nedjelju 14. novembra 2021. godine u župi svetog Ljudevita u Boru proslavljeno je svečano euharistijsko slavlje i podjela sakramenta svete krizme, koje je predvodio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, uz koncelebraciju vlč. Marijana Lindića, župnika župe svetog Ljudevita u Boru, a đakonsku službu je obavljao đakon vlč. Stipo Filipović.

Na početku misnog slavlja domaći župnik vlč. Marijan pozdravio je Nadbiskupa, krizmanicu Antoniu, kumu Sandru, roditelje, rodbinu i vjernike. Na poseban način je predstavio i pozdravio vlč. Stipu Filipovića, novozaređenog đakona.

Nadbiskup Hočevar je u dijaloškoj propovijedi objasnio sakrament svete potvrde, pozvavši župnika da predstavi kandidatkinju za krizmu, da je pozove imenom, jer Bog svakog poziva po imenu. Bog je Antoniu pozvao kad je bila krštena da postane Isusova učenica i danas je poziva da bude apostol Isusa Krista. Ime u kršćanstvu označuje poslanje dotične osobe. Nadbiskup je protumačio redoslijed svete potvrde. Nakon što je bila Antonija prozvana, ona je odgovorila „Evo me“ svi nazočni su potvrdili „Bogu hvala“. Nadbiskup je nakon toga sve pozvao da otpjevaju himan Dođi Duše Presveti. Nakon otpjevanog himna Nadbiskup je tumačio što je to katedra, katedrala i crkva. Također je tumačio što su kršćani i odakle dolazi ta riječ, rekavši da je ta riječ od Isusa Krista, po Kristu se zovemo kršćani. Mi smo kršćani, jer smo kao i Isus pomazani Duhom Svetim. Isus je kao čovjek pomazan snagom Božjega Duha, to znači da je on postao čovjekom po Duhu Svetom, Duh ga je u potpunosti pomazao. Potreban nam je Duh Sveti, jer nas podsjeća na sve što je Isus činio i pomaže nam da u konkretnom trenutku razumijemo Evanđelje te odaberemo životni poziv. Nadbiskup je protumačio Riječ Božju 33. nedjelje kroz godinu, koja govori o kraju svijeta. Govori o sudnjem danu. Važno je da kada dolazi kraj, da će tada početi naš novi život u Isusu, jer „sve će uminuti, ali Riječ Božja neće uminuti, ona je vječna“, rekao je Nadbiskup. Na kraju propovijedi Nadbiskup je istakao da će sve materijalno uminuti, ali što je ispunjeno Duhom Svetim neće nikada, te poželio i krizmanici da bude puna unutarnje sreće, prožeta Božjom Riječju, da širi Božju dobrotu i pomaže siromašnima, na što nas poziva i današnja Nedjelja Caritasa.

KMC

FOLLOW US ON: