HomevestiPokret fokolara bira novu predsjednicu i njezine suradnike

Pokret fokolara bira novu predsjednicu i njezine suradnike

Papa Franjo i Maria Voce

Pokret fokolara, koji je osnovala Chiara Lubich, 31. januara će održati glasanje, potpuno elektronskim putem, za novu nasljednicu sadašnje predsjednice Marije Voce kojoj je to već drugi uzastopni mandat. Osuvremenjenje karizme Chiare Lubich koje se očituje u karizmi jedinstva, odgovoru na ekološku krizu i pandemiju, te radu s novim naraštajima, glavne su teme o kojima će razgovarati sudionici opće skupštine fokolara, treće nakon smrti osnivateljice, koja će se u cijelosti održati online od 24. januara do 7. februara.

Supredsjednik pokreta birat će se 1. februara, a 4. februara vijećnici koji pomažu predsjednici u raznim službama upravljanja Pokretom. Sama će predsjednica nakon izbora podijeliti dužnosti. Prostor za dijalog i raspravu na skupštini bit će rezerviran i za pitanje zlostavljanja. Na skupštini sudjeluje 362 člana iz cijeloga svijeta koji predstavljaju različite kulture, naraštaje, zvanja, Crkve i vjerske zajednice koje su prisutne u Pokretu fokolara.

Kako bi potaknula na što veće sudjelovanje, sadašnja je predsjednica u februaru prošle godine osnovala povjerenstvo čiji je zadatak bio prikupiti prijedloge tema o kojima će se raspravljati na skupštini, odrediti kandidate za izbore i pripremiti program. Unatoč različitosti glasova, na vidjelo je izišla opća potreba da se odrede novi i osuvremenjeni putovi bratstva koji su sposobni odgovoriti na izazove i pitanja današnjeg čovječanstva na globalnoj i mjesnoj razini – istaknuto je u priopćenju Pokreta.

Opća skupština Pokreta fokolara trebala se održati početkom septembra prošle godine, no odgođena je zbog pandemije. Dikasterij za laike, obitelj i život dopustio je odgodu i cjelokupno zasjedanje telematskim putem.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: