HomevestiPoljska se priprema za stogodišnjicu rođenja sv. Ivana Pavla II.

Poljska se priprema za stogodišnjicu rođenja sv. Ivana Pavla II.

Na slici: Sv. Ivan Pavao II. i sv. Majka Terezija

U nedjelju je Crkva u Poljskoj proslavila Papin dan, u spomen na pontifikat svetog Ivana Pavla II. Ove su godine spomenutom manifestacijom započele proslave stogodišnjice rođenja pape Wojtyłe

„Ustanite! Krenimo!“, geslo je kojim je prošle nedjelje, na 102. obljetnicu posljednjega ukazanja u Fatimi, Crkva u Poljskoj proslavila Papin dan. Taj se događaj već 19 godina obilježava u spomen na pontifikat sv. Ivana Pavla II., i to uvijek u nedjelju prije 16. oktobra, dana na koji je Karol Wojtyła izabran za papu. Organizira ga zaklada Poljske biskupske konferencije, „Djelo novog tisućljeća“, koja novčano podupire talentirane mlade studente s ugroženih područja Poljske, poput sela i gradskih periferija.

Središnja je proslava Papinoga dana organizirana u crkvi Božanske Providnosti u Varšavi, s misnim slavljem koje je predvodio varšavski nadbiskup, kardinal Kazimierz Nycz. Želimo da mladi upoznaju Ivana Pavla II., njegovu svetost, veličinu molitve, njegovu ljubav prema Crkvi i Blaženoj Djevici Mariji, kao i njegovu službu – rekao je u propovijedi kardinal Nycz.

Sljedeće godine, 18. maja, navršit će se stotinu godina od rođenja sv. Ivana Pavla II. Proslavom Papinoga dana započeo je niz manifestacija kojima će se obilježiti ta značajna obljetnica. Otac Dariusz Kowalczyk, predsjednik zaklade „Djelo novog tisućljeća“, u vezi s tim je izjavio da su sretni što imaju priliku potaknuti ne samo mlade, već sve, na otkrivanje i proučavanje nauka sv. Ivana Pavla II., koji je velikim dijelom zaslužan za promjene koje su se dogodile u njihovoj domovini. Njegova hrabrost, mudrost i snaga duha pomogli su nam da promijenimo Poljsku – kazao je otac Kowalczyk.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: