Homeporuke i poslanicePoruka pape Franje povodom susreta sa siromašnima u Lourdesu

Poruka pape Franje povodom susreta sa siromašnima u Lourdesu

Na slici: Papa Franjo na objedu sa siromasima; pučka kuhinja svetoga Franje Siromaška, Firenze

U videoporuci upućenoj povodom susreta sa siromašnima, koji je organizirala Udruga Brat, a koji će se održati u Lourdesu od 14. do 17. novembra, papa Franjo je podsjetio na smisao Svjetskoga dana siromaha, koji je ustanovio 2017. godine

Prigoda za veću svijest o siromaštvu, u kojemu je živio i Isus, u trenutcima kada je bio stavljen na stranu i kada nije bio prihvaćen – to je smisao Svjetskoga dana siromahā u riječima pape Franje sadržanima u videoporuci za „Okupljanje Brat 2019.“, koje u Lourdesu organizira Udruga Brat ([We are] Fratello). Četverodnevni susret prijateljstva i molitve održat će se od četvrtka, 14. novembra, do nedjelje, 17. novembra, kada se obilježava treći Svjetski dan siromahā, koji je papa Franjo ustanovio 2017. godine.

Svjetski dan siromašnih u Lourdesu

U videoporuci, snimljenoj 5. oktobra, a objavljenoj na Facebook profilu spomenute udruge koja se zauzima za promicanje inicijativā u korist najsiromašnijih i ranjivih, Papa podsjeća kako njezini članovi, svatko od njih, žive siromaštvo koje ima svoje korijene i razloge. Papa ih je potaknuo da budu svi zajedno. Bilo bi lijepo – napomenuo je – kada bi mogli otići, čak i uz pratnju, na susret u Lourdesu, kako bi bili blizu Isusovoj majci koja vrlo dobro poznaje siromaštvo.

 

Ufanje neće biti uzalud

U junu je objavljena Papina poruka za Svjetski dan siromahā, koji se ove godine obilježava pod naslovom „Ufanje ubogih neće biti zaludu dovijeka“ (Ps 9,19). U njoj podsjeća da postoji „duboka istina“ koju vjera uspijeva utisnuti posebno u srce najsiromašnijih, a to je vraćanje izgubljene nade pred nepravdom, trpljenjem i životnim neizvjesnostima. Papa u poruci svoje misli upravlja posebno muškarcima, ženama, mladima, djeci, žrtvama novih ropstava zbog kojih oni postaju migranti, siročad, beskućnici i marginalizirani.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: