HomevestiPosjet katoličkog izaslanstva karitativnim djelima Moskovskog patrijarhata

Posjet katoličkog izaslanstva karitativnim djelima Moskovskog patrijarhata

Na slici: Posjet katoličkog izaslanstva karitativnim djelima Moskovskog patrijarhata

Prošlih je dana katoličko izaslanstvo u Moskvi posjetilo nekoliko karitativnih djela Moskovskog patrijarhata za osobe u poteškoćama. Otac Destivelle, predstavnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, istaknuo je da je karitativno područje najbolji način za približavanje i suradnju.

Suradnja na karitativnom području najbolji je način približavanja – izjavio je otac Hyacinthe Destivelle, voditelj odjela za istok Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana – stoji u priopćenju Moskovskog pravoslavnog patrijarhata. Naime, otac Destivelle je prošlih dana bio u posjetu odjelu Moskovskog pravoslavnog patrijarhata za dobrotvorne i socijalne službe. Svaki put kada dođem ovamo iznenađen sam brzinom kojom se sve razvija i uspjehom koji je postignut u tako kratko vrijeme – rekao je otac Destivelle i dodao – Nadam se da ćemo surađivati jer je milosrdna ljubav područje suradnje među našim Crkvama.

Pravoslavni svećenik Alexander Aleshin, zamjenik ravnatelja Sinodskog odjela za dobročinstvo, tijekom posjeta katoličkog izaslanstva opisao je radnu metodologiju i područja djelovanja tog odjela, tumačeći da se u početku rješavaju problemi osoba, a nakon toga se ulazi u program gdje se djeluje na više razina. Odjel nudi stalno osuvremenjavanje za voditelje i djelatnike kroz knjige, potpore i susrete, kako bi se i na drugim područjima izgradila socijalna služba Pravoslavne Crkve.

Od 2011. godine Sinodski je odjel vodio 8 semestralnih tečajeva osposobljavanja putem interneta i više od 140 tečajeva osposobljavanja za župne socijalne pomoćnike i predstavnike odjela biskupijske socijalne službe. Ukupno je osposobljeno više od 2500 osoba, i pokrenuto je više od 1600 novih projekata. Važan je i doprinos koji je Pravoslavna Crkva u Rusiji dala provedbi zakonodavnih inicijativa koje se odnose na neke socijalne izvanredne situacije.

Katoličko je izaslanstvo posjetilo i „Paviljon spasenja“. Govoreći o tome kako se radi s beskućnicima, Irina Meshkova, voditeljica službe za beskućnike, protumačila je da su se njihovi djelatnici u početku za ispravan pristup onima na ulici osposobljavali u Europi, pa i u Italiji, a sada je razvijen model koji spaja rad socijalnih pomoćnika, psihologa, stručnjaka za ovisnosti i svećenika. Zadatak je naših projekata jamčiti osobama da mogu izići iz teških situacija – napomenula je Irina Meshkova. Izaslanstvo je također posjetilo „Kuću za mamu“, odnosno centar za žene i djecu. Naime, sredinom ove godine otvorena su 63 vrtića zahvaljujući i sudjelovanju Pravoslavne Crkve.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: