Homelokalne vestiPosjet Svetoj Barbari časnih sestara Kćeri kršćanske ljubavi

Posjet Svetoj Barbari časnih sestara Kćeri kršćanske ljubavi

Sestre Kćeri kršćanske ljubavi (usmiljenke) iz Beograda imale su usred sunčanog ljeta, 15. jula 2020., želju udahnuti svježinu prirode pod okriljem Svete Barbare u Ravnoj Reci.

Na putu iz Beograda prvu su postaju imale kod manastira Ravanice, gdje su mogle razgledati manastirsku crkvu Vaznesenja, s bogatim izložbenim prostorom s religioznim predmetima i manastirskim proizvodima za dušu i tijelo.

Sljedeća im je postaja bila Ravna Reka, s monumentalnom crkvom Svete Barbare. Tu je služena misa u čast sv. Barbare, s razmišljanjem o njezinu svetačkom životu, kao jarkim primjerom za sve nas i u današnje vrijeme.

Ispunjene duhovnom hranom, sestre su mogle dalje uživati i u ljepoti pokrajine, šuma i drveća, livada i poljskog cvijeća.

Napravile su još jednu postaju na lijepoj livadi usred šume i tu se okrijepile jelom i pilom koje su ponijele. Zatim su se još neko vrijeme zadržale u zagrljaju sunca i ljepote Božjeg stvorenja.

Na kraju je bilo razgledanje Muzeja ugljarstva u Senjskom rudniku. Tu se može vidjeti i razumjeti težina rada onih koji kopaju rudu, svi njihovi napori i opasnosti koje im prijete. Tako pred ulazom u jamu stoji natpis SREĆNO, kao znak dobrih želja i zagovora sv. Barbare i sv. Prokopija, koji je također pokrovitelj rudara.

Nakon toga sestre su se vratile u Beograd, zadovoljne i sa svježim uspomenama na mjesta koja su dodala novu lijepu stranicu njihovom svagdašnjem životu…

Sveta Barbara djevica i mučenica je u katoličkoj crkvenoj tradiciji zagovornica rudara

To je tazlog što imamo lijepu crkvu u našoj Beogradskoj nadbiskupiji u rudarskom okruženju nalazišta crnog uglja u Ravnoj Reci. Crkva je podignuta 1935. godine, jer su u ove krajeve dolazili rudari katoličke vjeroispovijesti. No danas su opustjela sva rudarska mjesta istočno od Ćuprije, manastira Ravanice, preko Senjskog rudnika do Ravne Reke. Ne samo što gotovo da nema katolika, nego su naselja općenito ostala bez življa, sva postrojenja je načeo zub vremena, a rudarstvo kao da nije više potrebno. Ostali su jedino lijepa priroda, šume, brda, livade…

(s. Ana/kmc)

FOLLOW US ON: