HomeduhovnostPotpuni oprost za pokojnike na Svi svete i Dušni dan

Potpuni oprost za pokojnike na Svi svete i Dušni dan

Početak mjeseca novembra u Crkvi obilježen je svetkovinom Svih svetih i spomendanom spomena svih vjernika pokojnika (Dušni dan). Crkva se u mjesecu novembru na poseban način pokazuje u svom otajstvenom zajedništvu – ona proslavljena na Nebu u zajedništvu svetih, trpeća koja okuplja duše vjernih preminulih koje se nalaze u čistilištu te putujuća ili vojujuća koja okuplja žive članove Katoličke crkve.

Iznimno je djelo milosrđa moliti za duše pokojnika te za njih prikazivati žrtvu svete mise kako bi one što prije doživjele radost Neba te okončale čistilišne muke. U Katekizmu katoličke crkve stoji: „Oni koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti, iako su sigurni za svoje vječno spasenje, moraju se poslije smrti podvrgnuti čišćenju kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku radost. To konačno čišćenje izabranih, koje se posve razlikuje od kazne osuđenih, Crkva naziva čistilištem“ (br. 1030 – 1031).

Potpuni oprost od vremenitih kazni za duše u čistilištu, dakle za pokojnike „koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti“ (usp. prethodni citat iz KKC), dio je duhovnog blaga Crkve te se vjernici žarko potiču da ih uključe u svoje molitve.

Također u Katekizmu katoličke crkve piše: „Budući da su vjerni mrtvi na putu čišćenja također članovi istog općinstva svetih, možemo im pomoći, između ostalog, stječući za njih oproste, da bi tako bili olakšani od vremenitih kazni za grijehe“ (br. 1479).

Potpuni oprost za pokojnike čije su duše u čistilištu može postići onaj: a) tko pohodi groblje i u dane od 1. do 8. novembra moli za pokojnike; b) tko na svetkovinu Svih svetih (1. novembra) i na Spomen svih vjernih pokojnika ili „Dušni dan“ (2. novembra) ili po dopuštenju Ordinarija u nedjelju prije ili poslije pohodi crkvu ili oratorij i c) ondje ispovijeđen pristupa sv. pričesti, moli Oče naš, Vjerovanje i moli na nakanu Svetog Oca.

 

FOLLOW US ON: