HomevestiPotres u Albaniji – solidarnost biskupa

Potres u Albaniji – solidarnost biskupa

Na slici: Drač, Albanija (27. novembra)  (ANSA)

Albanski su biskupi objavili priopćenje u kojem su izrazili solidarnost sa svim ljudima kojima je potres ostavio rane na tijelu i duši. Aktivirane su dobrotvorne ustanove za osobe pogođene potresom

U ovom trenutku duboke žalosti za svakoga od nas, a posebno za ljude koji trpe zbog posljedica potresa, Crkva u Albaniji i njezini vjernici, kao i solidarne sestrinske Crkve iz raznih zemalja svijeta, izražavaju svoju najdublju solidarnost – stoji u izjavi albanskih biskupa, objavljenoj nakon što je razorni potres magnitude 6,4 po Richterovoj ljestvici pogodio tu zemlju u noći s ponedjeljka na utorak. Biskupi su se prisjetili ljudi čiji je život naglo prekinut te članovima obitelji izrazili najiskreniju sućut. Osim toga, svim su ranjenim osobama zajamčili svoju molitvu i blizinu.

Molimo za nadu i preporod te se uzdamo da ćemo iz ove neizmjerne tuge izići jači – poručili su biskupi te ponovno izrazili svoju blizinu i ponudili pomoć svim organizacijama koje se aktivno zalažu u spašavanju životā. Napomenuli su također da su i crkvene dobrotvorne organizacije na terenu kako bi pomogle najteže pogođenom dijelu stanovništva. Na kraju su priopćenja od svih svojih svećenika zatražili da prikažu svetu misu koja se služi na posebnu nakanu u slučaju potresa.

Epicentar potresa koji je pogodio Albaniju bio je u blizini Drača, na sjevernom priobalju, a podrhtavanje se osjetilo i u glavnom gradu Tirani, kao i na području okolnih zemalja, uključujući Hrvatsku. Poginulo je više od 20 osoba, dok ih je oko 600 ranjeno. Vojska, civilna zaštita i Albanski Caritas bez prekida pružaju pomoć preživjelima. Pomoć su ponudile i brojne europske zemlje i organizacije.

Ravnatelj Albanskoga Caritasa, otac Antonio Leuci, u razgovoru je za našu radijsku postaju istaknuo da su svi mobilizirani kako bi pomogli preživjelima. Žrtve potresa Caritas opskrbljuje hranom i osnovnim potrepštinama, surađujući pritom s civilnim vlastima. To mora biti koordiniran posao jer zajedničkim djelovanjem možemo više pomoći raseljenim ljudima – primijetio je o. Antonio.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: