HomeNadbiskupovi govoriPozdrav beogradskog nadbiskupa u miru mons. Hočevara na početku euharistijskog slavlja ustoličenja novog beogradskog nadbiskupa mons. Nemeta, Beograd, 10. 12. 2022.

Pozdrav beogradskog nadbiskupa u miru mons. Hočevara na početku euharistijskog slavlja ustoličenja novog beogradskog nadbiskupa mons. Nemeta, Beograd, 10. 12. 2022.

Svevišnji Bože, vječni pastiru vjernika,
Ti Crkvu ravnaš svojom promisli i svojom ljubavlju.
Po Tvojoj promisli… evo nas pred Tobom!
Sada svi kušajući Tvoju ljubav, zahvaljujemo Ti!

U toj jasnoj svijesti i istinskom kušanju toga zajedništva, na početku ovog znakovitog događaja upućujem najiskreniji pozdrav svima vama prisutnima u svetištu Marije Bogorodice na Nebo Uznesene u Beogradu, kao i svima Vama, braćo i sestre, povezanim s nama putem različitih medija!

Radosni što je među nama novi apostolski nuncij u Republici Srbiji mons Santo Rocco Gangemi, zahvalno pozdravljamo svetog oca papu Franju za taj novi dar svima nama! Apostolskom nunciju izražavamo posebnu dobrodošlicu i usrdno molimo Boga da mu udijeli sve potrebite milosti za uspješno obavljanje njegova uzvišenog poslanja među nama. S posebnom radošću i zahvalnošću pozdravljamo novog nadbiskupa Beogradske nadbiskupije u osobi dosadašnjeg zrenjaninskog ordinarija, predsjednika Biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda i potpredsjednika Savjeta biskupskih konferencija Europe mons. dr. Ladislava Nemeta. Benedictus, qui venit in nomine Domini!

Svima vama koji svojom ljubavlju prema Crkvi Kristovoj ispovijedate autentično zajedništvo s našom mjesnom Crkvom, naš odani pozdrav i iskreno priznanje! Tako želimo i ocu kardinalu iz Budimpešte mons Péteru Erdőu, kao i Njegovoj svetosti patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve g. g. Porfiriju s pratnjom.

Predraga braćo u episkopatu, u svećeništvu i đakonstvu koji dolazite iz različitih (nad)biskupija, naroda, država ili ustanova – Bog mira vas nagradio! A sve vas, braćo i sestre u Bogu posvećenom životu, osobito braću provincijale i sestre provincijalke sa svojim članovima i članicama ‒ nadahnjivalo vas Isusovo preobraženje sa pročelja ove Crkve, prvostolnice Beogradske Nadbiskupije! Među vama svima posebno zahvalno pozdravljam redovničku zajednicu Verbita iz koje dolazi naš novi natpastir Beogradski (glavnoj odgovornoj osobi…).

Vama, predragi svi rođaci (braćo, sestre, prijatelji i suradnici) mons. Ladislava ‒ iskreno priznanje za svu vašu dobrotu prema njemu i Crkvi. Vaša ljubav i vaša prisutnost u ovom slavlju, obogaćuje našu mjesnu Crkvu!

Velika nam je čast i radost što društvo Srbije, posebno pak državne,republičke, pokrajinske i gradske vlasti, iskazuju svoju bliskost i poštovanje prema novom natpastiru i čitavoj Katoličkoj Crkvi u Srbiji, koja želi revno i postojano služiti kulturi dijaloga.

Svi vi javni djelatnici i komunikatori u našoj zemlji u službi općeg dobra – pozdrav vam i zahvala.

Predragi vjernici i hodočasnici naše Nadbiskupije, naše Metropolije i svih ostalih biskupija, budite pozdravljeni u ovom divnom zajedništvu Zapada i Istoka. Dok danas još jednom duboko zahvaljujem svima vama pripadnicima naše Nadbiskupije kao i svim ljudima dobre volje u našoj zemlji koji ste mi uvijek a osobito ovih dana otvorili dubine svojih srdaca i misli, želja i poruka, pozivam vas sada da s istom ljubavlju i vjerničkom snagom zagrlite novog Božjeg poslanika.

Svi mi okupljeni u ovom svetištu u sjeni spomenika Svetog Pape Ivana Dobrog – koji je u snazi Duha prije 60 godina započeo novo proljeće Crkve ‒ žarko se molimo da preobraženjska snaga „odozgo“ obnavlja lice naše Nadbiskupije, lice naše Metropolije, naše domovine i lice svih naših zemalja odakle dolazimo, da bismo mogli – konačno – svi iskusiti da je sva Zemlja „Gospodnja“ – kao i „sve što je na njoj“.

Tako neka bude u Duhu Božje promisli i ljubavi koja nas vodi i kojoj se danas povjeravamo! Neka nam, svima i uvijek, Bog bude čvrsta hrid, utvrda i zaštita našega rada i spasenja! Amen!

+ Stanislav Hočevar

FOLLOW US ON: