HomeNadbiskupovi govoriPozdravni govor kardinala Petera Erdea na kraju euharistijskog slavlja ustoličenja mons. Nemeta u tron beogradskih nadbiskupa, Beograd, 10. 12. 2022.

Pozdravni govor kardinala Petera Erdea na kraju euharistijskog slavlja ustoličenja mons. Nemeta u tron beogradskih nadbiskupa, Beograd, 10. 12. 2022.

Preuzvišeni biskupe Ladislave, dragi nadbiskupe!

Od srca ti čestitam na ovom lepom zadatku koji ti je Sveti Otac podario. Neka ti Gospodin udeli puno snage, radosti i zdravlja kako bi ovu službu mogao vršiti dobro. Dakle, govorim o jednoj vrlo uzvišenoj, lepoj službi u buli imenovanja, papa Franjo je napisao da šalje ovde jednoga graditelja mostova. Njegova biografija, njegov život i dosadašnje životno iskustvo nam daje za pravo da se nadamo da će on dobro izvršiti ovaj zadatak. Živimo milosni istorijski trenutak. Sve više i više smo svedoci upravo toga kako različiti jezici, različiti narodi, kršćanski narodi, imaju iskustvo istih vrednosti koje pokazuju. Kršćanstvo u Evropi nije ugasila kultura, nije poništilo mnoge narode, nego je dapače pomoglo da oni još dođu do izražaja. Danas to još više vidimo zato što vidimo da se pojedine kulture gube, a time se gubimo i mi. Ali ovaj današnji susret nam svedoči upravo o tome da kršćansko srce Evrope kuca danas i ovde u Beogradu. Odakle smo se skupili? Naravno iz raznih delova Srbije, ali nas ima ovde od Baltika pa skroz do Albanije. Upravo svedočimo o tome da smo mi iz različitih naroda, da smo u ovaj kulturni milje Evrope pozvani da živimo jedni za druge i jedni sa drugima, da živimo upravo te vrednosti o kojima sam govorio. Nadbiskup Ladislav je od pape Franje dobio upravo taj zadatak da radi na očuvanju toga što nam je zajedničko.

FOLLOW US ON: