HomevestiPoziv biskupima na susret sa žrtvama zlostavljanja

Poziv biskupima na susret sa žrtvama zlostavljanja

Biskupe se potiče na susret sa žrtvama zlostavljanja prije sastanka s Papom u februaru

Organizacijski odbor susreta Pape s predsjednicima biskupskih konferencija o zaštiti maloljetnika, koji će se održati u februaru u Vatikanu, objavio je priopćenje u kojemu poziva sve sudionike da se susretnu sa žrtvama zlostavljanja u svojoj zemlji

Organizacijski odbor sastanka o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji će se održati u Vatikanu od 21. do 24. februara 2019. godine, objavio je priopćenje u kojem poziva sve sudionike da slijede primjer pape Franje i osobno se prije spomenutog susreta u Rimu susretnu sa žrtvama zlostavljanja u svojoj zemlji.

Susresti žrtve zlostavljanja kako bi razumjeli njihovu patnju

Prvi korak mora biti priznavanje istine o onome što se dogodilo, te iz tog razloga pozivamo predsjednike svih biskupskih konferencija da se susretnu sa žrtvama koje su pretrpjele spolno zlostavljanje od strane klera u njihovoj zemlji, kako bi stvarno shvatili patnju koju su podnijele – stoji u priopćenju.

Na prvom mjestu žrtve

Ti osobni susreti na konkretan način jamče da će žrtve biti na prvom mjestu na umu svih sudionika sastanka koji će se održati u veljači. Organizatori također poručuju da će sastanak biti prožet duhom solidarnosti, poniznosti i pokore kako bi se krenulo naprijed prema rješavanju problema zlostavljanja. Na kraju priopćenja, organizacijski odbor u Papino ime zahvaljuje sudionicima na trudu uloženom u pripreme sastanka, te poručuju da je Sveti Otac uvjeren kako je kroz kolegijalnu suradnju moguće suočiti se s izazovima koji stoje pred Crkvom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: