Homelokalne vestiProslavljena Gospa Zemunska

Proslavljena Gospa Zemunska

Blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana proslavljen je u petak 24. maja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Svečano misno slavlje predvodio je preč. Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije uz koncelebraciju mons. Joze Duspare, župnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, svećenika Beogradske nadbiskupije i Srijemske biskupije.

„Ovaj današnji blagdan Marije Pomoćnice, a posebno ovde u Zemunu, Zemunske Gospe koju ovde na poseban nači, u ovoj crkvi slavite već više od 300. godina, je od posebne važnosti. Papa Pio V u spomen na pobedu kršćanske flote nad Turskom flotom kod Lepanta 1571. godine uveo je ovaj zaziv Pomoćnice kršćana moli za nas i dodao taj zaziv Lauretanskim litanijama. I evo, mi punih 453. godine zazivamo Mariju kao pomoćnicu kršćana“, reči su kojima je preč. Poleto započeo svoju propoved, podsetivši sve prisutne vernike upravo na istoriju samog blagdana kao i njegovu simboliku.

Propovednik je nadalje u svojoj propovedi podstakao sve i na razmišljanje o posvećenosti ovih prostora, od Tekija preko Petrovaradina pa sve do Zemuna upravo zagovoru Gospe. „Ovde na ovom mestu o zazivanju i štovanju Gospe u Zemunu su i brojni darovi zahvalnosti. Evo došli smo i mi danas da zahvalimo našoj Nebeskoj Majci, da zahvalimo našoj Pomoćnici kršćana, zato smo i mi danas krenuli u pohod u ovaj hram, u ovu crkvu Gospe Zemunske“, rekao je.

Govoreći nadalje o molitvi koja je usmerena baš na ovaj dan, preč. Poleto je istakao njen značaj širom sveta, gde ljudi hodočaste u crkve posvećene Njoj a oni koji pak to nemogu, uzdižu joj svoje molitve.

„Naša Nebeska Majka, koja je na početku bezgrešnošću, u životu neporočnošću, a nakon smrti uskrsnućem i trijumfalnim uznesenjem bila najviše obdarena i najviše nagrađena. I zato je ona prvo novozavetno svetište, prvi tabernakul, prvi kalež, prva pokaznica, lepota nad lepotom, sva Božija i sva naša“, nastavio je razmišljanje u svojoj propvedi preč. Poleto.

Ističući Marijin značaj kroz istoriju čovečanstva, propovednik je istakao i da se kršćani tokom teških vremena istorije nisu bojali upravo zbog Njenog zagovora jer su uvek utehu i spas tražili pod Njenim majčinskim okriljem „zbog Nje koja je nada čovečanstva, vernici se nisu bojali i ne boje se jer su znali da je ona zora svgdanja koja ih prati u ruku sigurnoga spasa“, nastavio je propovednik.

„U sabranosti vlastite duše, zaustavimo se danas pred ovim likom i zapitajmo se o daru i milosti života, o Gospi koja nije izmišljena uteha nego stvarno darovana nada. Naša je prošlost i sadašnjosti i budućnost povezana sa njom, ona nam je uvek pomagala, u vreme ratova, u vreme nevolja, u vreme kuge, kolere, gladi, žalosti i brodoloma, korona i svega neizvesnoga u našim životima, bila je naše utočište i odbrana“, zaključio je svoju propoved preč. Poleto, pozivaju sve na molitvu  i zahvalnost mariji Pomoćnici kršćana.

 

Marija Antonela Kanelić / KMC

FOLLOW US ON: