Homelokalne vestiPredsednik Vučić i nadbiskup Galager: Odnosi Srbije i Vatikana zasnovani na poštovanju i poverenju

Predsednik Vučić i nadbiskup Galager: Odnosi Srbije i Vatikana zasnovani na poštovanju i poverenju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  sekretaru Svete Stolice za odnose sa državama, nadbiskupu Polu Ričardu Galageru da su odnosi Srbije i Vatikana zasnovani na istinskom međusobnom poštovanju i poverenju, kao i da je Srbija dugoročno opredeljena da ih unapređuje.

Tokom sastanka u Beogradu, Vučić je izrazio zahvalnost Svetoj Stolici na značaju koji pridaje odnosima sa Srbijom, kao i na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije kroz principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Vučić je izneo svoje poglede na situaciju u regionu, a nadbiskup Galager je preneo da je u Vatikanu zapaženo koliko predsednik Vučić svojim izjavama i radom doprinosi miru i stabilnosti u regionu. On je takodje rekao da region ostaje prioritet za Svetu Stolicu i da su im jasni izazovi sa kojima se suočava, navodi se u saopštenju.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o tome šta Srbija može da uradi za Katoličku crkvu u Srbiji, posebno o procesu restitucije njene imovine.

Vučić je u razgovoru podsetio na svoju posetu Vatikanu i „mudre reči pape Franje koje je tada čuo, a koje su ga uverile u podudarnost stavova po mnogim značajnim regionalnim i medjunarodnim pitanjima“.

Galager: Sveta Stolica se čvrsto zalaže za zaštitu crkava na Kosovu

Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama, nadbiskup Pol Ričard Galager, rekao je danas u susretu sa premijerkom Anom Brnabić da se Sveta Stolica čvrsto zalaže za očuvanje i zaštitu crkava i manastira na Кosovu, koji za Srbiju predstavljaju snažnu istorijsku i duhovnu vrednost.

„Navodeći da je evropska perspektiva važna za stabilnost i prosperitet regiona, nadbiskup Galager je istakao da Sveta stolica čvrsto podržava reforme koje Srbija sprovodi u procesu evrointegracija“, saopšeno je iz Vlade.

Brnabić je zahvalila za podršku evrointegracijama Srbije i principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju Кosova utemeljenu na poštovanju medjunarodnog prava.

Izražavajući zabrinutost zbog ugroženosti srpskih manastira na, premijerka Brnabić je navela da je manastir Visoki Dečani, koji je ujedno i spomenik velike istorijske važnosti ne samo za Srbiju, već i evropsku kulturnu baštinu, uvršten na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja Evrope za 2021. godinu.

„Srbija visoko uvažava interes i podršku Svete stolice regionu Zapadnog Balkana, istakla je Brnabić i ocenila da je od ključnog interesa što intenzivnija saradnja u svim oblastima“, navedeno je u saopšenju.

Još je navela da Srbija i Sveta Stolica imaju istovetne stavove prema univerzalnim pitanjima mira i bezbednosti, ljudskih prava i zaštiti životne sredine, i da su to važni osnovi za dalje unapredjenje saradnje.

Brnabić je istakla da je Srbija opredeljena za unapredjenje odnosa sa Svetom stolicom, podsetivši da je prošle godine navršena i 100. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

(DANAS/KMC)

FOLLOW US ON: