HomevestiPredsjednik Srednjoafričke Republike zahvalio Papi za bolnicu u Banguiju

Predsjednik Srednjoafričke Republike zahvalio Papi za bolnicu u Banguiju

Na slici: Papa Franjo i Faustin Archange Touadéra, predsjednik Srednjoafričke Republike; Vatikan, 5. marta 2019.

Mir, diplomatski odnosi te obnova i proširenje bolnice u Banguiju bile su glavne teme razgovora pape Franje i predsjednika Srednjoafričke Republike Faustina Archangea Touadére kojega je Papa ovih dana primio u audijenciju

Tijekom susreta su istaknuti postojeći dobri bilateralni odnosi, te je izraženo zadovoljstvo zbog ratificiranoga Općeg ugovora između Svete Stolice i Srednjoafričke Republike – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda. Sugovornici nisu propustili istaknuti također prinos Katoličke Crkve u izgradnji nacije, kao i ulogu katoličkih ustanova na odgojnom i zdravstvenom području. Posebno je spomenuta nedavna inauguracija dječje bolnice u Banguiju, za koju je Predsjednik izrazio Papi posebnu zahvalnost.

 

Poticaj na mir

Razgovaralo se i o aktualnom stanju u Srednjoafričkoj Republici, uz posebni osvrt na nedavno postignut dogovor više političkih predstavnika, u vidiku rješavanja sukobā i cjelovitoga razvoja naroda te zemlje. Potaknuto je zauzimanje u promicanju mirnoga suživota i nacionalnoga pomirenja, nastojanje u svrhu prekida svakoga nasilja, te omogućavanje povratka izbjeglicā.

 

Razmjena darova

Sveti je Otac Predsjedniku Srednjoafričke Republike darovao Poruku za ovogodišnji Svjetski dan mira, nekoliko papinskih dokumenata i Deklaraciju o ljudskom bratstvu. Na kraju audijencije Predsjednik se susreo s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom.

 

Papin pohod Banguiju 2015. godine ostao u srcu naroda

Nakon audijencije kod Pape Zajednica svetoga Egidija je organizirala susret Predsjednika Srednjoafričke Republike s novinarima, tijekom kojega se Predsjednik spomenuo Papinoga pohoda 2015. godine. Bio je to povijesni trenutak koji je ostao u srcu naroda koji se sa zahvalnošću sjeća tog posjeta. Mi idemo dalje; to je izazov, ali pouzdajemo se; Srednjoafrička će Republika pronaći pravi put i mir – rekao je Predsjednik.

Predsjednik Srednjoafričke Republike je u Italiju doputovao nekoliko dana nakon otvaranja Pedijatrijskoga bolničkog centra, jedinoga u toj zemlji, koji je proširen i obnovljen po želji pape Franje i uz potporu bolnice Bambin Gesù. Inaugurirali smo taj centar, i to je za nas bila prigoda za ponovni početak – rekao je Predsjednik te dodao da su sada potrebni dodatni napori kako bi se postigao mirovni sporazum. U tomu se – kako je rekao – pouzdaju u prijateljstvo Zajednice svetoga Egidija koja je posredovala u nedavno potpisanom mirovnom sporazumu o pomirenju u zemlji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: